To soboto se začne 29. Poletni lutkovni pristan

Vir: LGM

V soboto, 4. avgusta, se začenja 29. Poletni lutkovni pristan, ki ga Lutkovno gledališče Maribor tradicionalno prireja avgusta. Festival bo do 30. avgusta ponudil več kot dvajset domačih in tujih predstav ter nekaj spremljevalnih dogodkov.

Izmed skoraj stotih prijavljenih predstav je na festival uvrščenih nekaj več kot dvajset,
primernih za majhne, srednje in velike gledalce. Večina programa se bo odvijala na
prostem, kot se za poletni festival spodobi, največ v krasnem Avditoriju Lutkovnega
gledališča Maribor, ki v mesecu juliju in avgustu gosti tudi Letni kino Minoriti.

Vznemirljive predstave iz tujine
Poletni lutkovni pristan že od svojih začetkov gosti najbolj zanimive predstave iz tujine, tako bo po več letih prizadevanj letos festival gostil slavno italijansko gledališče senc Gioco Vita s predstavo Nebo za medvede, ki lahkotno in obzirno spregovori o občutljivih temah skozi zgodbo dveh medvedov. Nemci prihajajo z zanimivo predstavo Vetrič, iz bratislavskega gledališča pa prihaja nova predstava Matije Solceta z naslovom Dedek, ki je nastala po resničnih dogodki in govori o dragocenih trenutkih, ki jih lahko doživimo samo znotraj družine. Odlična gibalno – lutkovna predstava Leteča krava prihaja iz Nizozemske in je uvrščena v glavni skupni program še dveh festivalov: Platforme sodobnega plesa (Plesna izba Maribor) in Performe, festivala performativnih praks (MKC Maribor). Prihajajo še gledališče Žilina iz Slovaške z Grdim račkom, iz Zagreba Puna kuća in iz Italije CTA Gorica s
predstavo za najmlajše.
Odlični lutkarji iz Slovenije
Na festivalu si je mogoče ogledati tudi predstave večinoma neodvisnih lutkarjev, ki z
vsak svojim pristopom bogatijo domačo lutkovno sceno. Prihaja vedno samosvoj in
duhovit Roza oz. Rozinteater s predelavo Kekca, posebno nežna in humorna Katja
Povše oz. Pripovedno gledališče gospodične Bazilike, plesna Lea Menard, Gledališče Fru-Fru iz Ljubljane, Pupilla iz Lendave, Mestno gledališče Ptuj. Da bo ritmično in poskočno bosta zagotovo poskrbela Murat in Jose ter Gledališče MalihVelikih.

Finale festivala bo z lutkami obarvan koncert Katalene Enci benci Katalenci, ki je enkrat že napolnil in razigral avditorij Lutkovnega gledališča Maribor. Ob izštevankah in v nove ritme oblečenih otroških ljudskih pesmih bo plesala vsa družina.

Za majhne, srednje in velike obiskovalce
Bogat program festivala nagovarja najrazličnejše gledalce. Vabi tiste, ki bodo lutke
videli prvič, na predstavo Račka Olivija gre v svet (za otroke od leta in pol naprej) in
po drugi strani odrasle, na sporedu bo dolgoletna uspešnica Lutkovnega gledališča
Maribor, Proces ali Žalostna zgodba Josefa K., namenjena vsem starejšim od 15 let.
Večina festivalskega progama pa je seveda namenjena tistim vmes in vsem, ki imajo
radi lutkovno umetnost.
Lutke na ogled in povabilo na igranje
Poleg odličnih predstav pa je na festivalu priložnost za druge oblike kreativnega
druženja. V Avditoriju bodo lesena lutkovna igrala na voljo celi družini, da se zaigra
pred in po predstavah, v razstavišču Minoritske cerkve pa bo na ogled odlična razstava Damijana Stepančiča. Lutke, skice, ilustracije enega najbolj prepoznanih ilustratorjev, bodo poleg starih scenografij, razkrile tudi osnutke in modele, po katerih so nastajale lutke za predstavo Kako zorijo ježevci, ki bo prva premiera Lutkovnega gledališča Maribor v sezoni 2018/2019.
Otroci bodo delali in podarili mačka iz žaklja
Festival zaokrožujejo ustvarjalna delavnica, Likovna ustvarjalnica v sodelovanju z
Umetnostno galerijo Maribor in petdnevna delavnica za otroke z naslovom Ropotave
zgodbe. Ta vabi otroke na raziskovanje zvokov predmetov, ki bodo kot lutke oživeli
na produkciji konec zadnjega tedna festivala.
Kot vsako leto bo otroška žirija predstave ocenjevala z zlatimi zvezdicami in ob koncu festivala izbrala najboljšo predstavo, ta prejme nagrado maček iz žaklja. Katarina Klančnik Kocutar, direktorica in umetniška vodja Lutkovnega gledališča Maribor: “Za leto 2019 v Lutkovnem gledališču Maribor z veseljem napovedujemo 30. Poletni lutkovni pristan. Jubilejna izdaja bo še bogatejša, predstave pa izbrane z mislijo na bogato zgodovino festivala. Tudi v prihodnje bo Poletni lutkovni pristan dostopen ter prijazen do obiskovalcev in lutk.” Vstopnica za predstave v Lutkovnem gledališču Maribor so po simbolični ceni 1 eur na voljo pri blagajni gledališča in na spletu. Število vstopnice je omejeno. Blagajna je odprta vsak dan od ponedeljka do petka med 10. in 13. uro, v torek in četrtek tudi med 15. in 18. uro, v soboto med 9. in 11. uro ter uro pred vsako
predstavo.

 

Oddaj komentar