Smeh, film in dobra volja v Vetrinjskem dvoru

Vetrinjski dvor se je včeraj, 14. decembra, začel nekaj čez pol osmo zvečer počasi, a vztrajno polniti s filmskimi navdušenci in radovedneži vseh starosti. Zakaj? Na sporedu je bil decembrski Student Cuts filmski večer.

Foto: Student Cuts
Foto: Student Cuts

Ker središče Maribora decembra preveva praznični duh, se je ta tokrat prikradel tudi v Vetrinjski dvor. Kot del festivala Vilinskega mesta so organizatorji filmskega večera v decembru na spored uvrstili predvsem kratke filme z lahkotnejšo tematiko, zato smeha in dobre volje med gledalci ni manjkalo. Kakopak, ko pa so se predvajale bolj ali manj zabavne filmske stvaritve mladih avtorjev, ki so v lanskem letu sodelovali na festivalu filma Student Cuts. Spremljevalni dogodki tega festivala, filmski večeri, se običajno odvijajo vsako drugo sredo v mesecu, vodijo pa do glavnega festivalnega dogajanja v maju, kjer imajo mladi in še neuveljavljeni avtorji edinstveno priložnost, da svoje delo pokažejo širšemu občinstvu.

Na tokratnem filmskem večeru je obiskovalce zabavala množica kratkih animiranih filmov. V njih niso uživali le najmlajši, animacije so v dobro voljo spravile tudi tiste malo starejše. Ti so predvsem uživali v animiranih filmih The Sheep Shop, Perfect Fit in Swim Your Way, ki so na igriv način združili animirano tehniko in njim všečen humor.

“Najmlajši so lahko spremljali animirane prigode svojih vrstnikov, ostale pa je ob spominu na brezskrbne in vznemirljive mladostniške dni verjetno prevzela nostalgija. Kaj vse bi dali odrasli, da bi ušli dolgočasni vsakodnevni rutini? Sorodne teme se je dotaknila avtorica predvajanega igranega filma Želja, Katja Bračko, ki je na lanskem Student Cuts festivalu prejela nagrado za najboljši film medijskih komunikacij po mnenju občinstva,” so sporočili organizatorji. Po projekciji izbranih festivalnih filmov pa je zbrano občinstvo nagovoril še en nagrajeni mladi avtor, Jan Predan Zvonar, avtor filma Sprožilec, ki je ob tej priložnosti doživel slovensko premiero.

Oddaj komentar