Mariborska občina (še) išče rešitve za knjižnico

Po besedah župana Andreja Fištravca mariborska občina intenzivno išče rešitve za problem osrednje enote Mariborske knjižnice, ki nujno potrebuje nove prostore.

“Možnosti umeščanja knjižnice v prostore Probanke se Mestna občina Mariborni dokončno odrekla, saj še niso bile preverjene vse možne finančne variacije,” so danes sporočili z občine.

Po zadnjem javno znanem scenariju, ki so ga predstavili na mariborski občini, bi enoto iz pretesnih in zastarelih prostorov na Rotovškem trgu preselili v stavbo nekdanje Probanke na Trgu Leona Štuklja, ki je trenutno v lasti Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB). S slednjo naj bi se že pogajali o ceni za nakup objekta, a je danes časnik Večer presenetil z informacijo, da je stavba statično neustrezna za knjižnično dejavnost. To naj bi pokazalo statično poročilo, ki ga je naročila občina.

Na občini so poudarili, da so preigravali različne možnosti. “Od širitve knjižnice v obstoječih objektih na sedanji lokaciji, čemur se je vodstvo Mariborske knjižnice odreklo, souporabe prostorov centra za socialno delo z možnostjo selitve v SDK na Trgu Leona Štuklja, kar ni bilo mogoče realizirati zaradi umestitve klicnega centra, kateremu ministrstvo za zdravje kljub večkratnim pozivom župana Mestne občine Maribor ni želelo poiskati alternativnih prostorov, do Trgovsko poslovnega centra City, kjer se soočamo s problemom etažnih lastnikov, s katerimi ne moremo doseči soglasja, je projekt selitve Mariborske knjižnice našel možno alternativo v zgradbi Probanke na Trgu Leona Štuklja,” so v današnjem sporočilu za javnost zapisali na občini.

Medtem ko je bilo pred leti izdano statično mnenje za stavbo Probanke ugodno, zdaj ugotavljajo, da se je stavba zatem konstrukcijsko spreminjala. “Sedaj bi bili v stavbo Probanke potrebni dodatni gradbeni posegi, ki bi terjali večji finančni zalogaj, vendar je vse izvedljivo – veliko je odvisno tudi od lastnika stavbe, koliko je pripravljen na pogajanje o ceni stavbe,” so pojasnili.

“Na projektu delamo, iščemo rešitve. Ko bomo imeli končno rešitev, bomo tudi obvestili javnost,” je dejal župan Fištravec.

“Ne morem se otresti občutka negospodarnega in tudi neodgovornega ravnanja. Vrsta ravnanj napeljuje na sklep, da mestna oblast s knjižnico ne misli resno,” pa je po poročanju Večera ocenila predsednica sveta zavoda knjižnice Majda Potrata.

Kritike prihajajo tudi iz mestnega sveta. V lokalnem odboru SMC, ki rešitev za knjižnico vidijo le v obnovi sedanjih prostorov na Rotovškem trgu, pravijo, da so takšen razplet pričakovali. “Dejstvo, da je poslopje nekdanje Probanke neprimerno za knjižnično dejavnost, je bilo jasno vsem, le vodstvu mariborske občine ne,” so zapisali v pisnem sporočilu za ajvnost.

Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar