Maribor je bil mesto dokumentarnih filmov – Dokudoc

Foto: Janez Klenovšek

V Mariboru se je zaključil mednarodni festival dokumentarnega filma Dokudoc, ki je med 5. in 10. septembrom potekal v Sodnem stolpu v Mariboru in privabil mnoge ustvarjalce in ljubitelje dokumentarnega žanra.

V sklopu festivala so dokumentarnemu filmu Irena, lahko noč režiserja Mihe Možine podelili naziv Dokudoc izbrani 2017 po izboru režiserja Maka Sajka, plaketo dokumentarno ime 2017 pa vsestranskemu filmskemu ustvarjalcu Karpu Godini.

V šestih dneh so prikazali 33 dokumentarnih del novejše slovenske produkcije, pet tujih dokumentarnih filmov in tri dokumentarne filme po izboru vsestranskega filmskega ustvarjalca Karpa Godine, ki so mu organizatorji letos podelili plaketo dokumentarno ime 2017. Ob prejemu plakete je Godina dejal: “V Mariboru sem odraščal, se šolal, tudi delal, zato sem vesel, da sem dobil to nagrado. Presenečen sem nad profesionalno, gostoljubno, toplo ekipo.”

Tudi letos so organizatorji v času festivala podelili naziv Dokudoc izbrani 2017, ki ga je izbral režiser Mako Sajko in sicer dokumentarnemu filmu Irena, lahko noč režiserja Mihe Možina, ki je bil premierno prikazan prav v času festivala Dokudoc. Gre za zgodbo, ki govori o nenavadni ljubezni med Avguštinom in Ireno, ki je v devetdesetih letih, kmalu po poroki, doživela hudo prometno nesrečo iz katere se ni več prebudila. Zdravniki so jo hoteli prepustiti usodi počasne smrti, Avguštin pa jo je vzel iz bolnice in za njo skrbi že dve desetletji. Sajko, ki je bil tudi dokumentarno ime leta 2013, je izbor Dokudoc izbranega filma podal utemeljitev, da “v filmu ne najdemo besede humanizem, izžareva pa ves čas pomoč človeku in človeštvu. Opaža se, da nekateri čutijo dilemo, da bi opustili ekstremno medicino in pustili naravi, da naredi svoje, drugi pa občudujejo Avgustinovo moč, požrtvovalnost in vztrajnost. Tako humanitarnost ni samo parola, ampak jo globoko občutimo. Film vliva upanje v človeštvo,” je še dejal Sajko.

Vodja festivala Sanja Kuveljić Bandić in programska selektorica Maja Malus Azhdari sta s šesto edicijo festivala zadovoljni. “Izjemno sva hvaležni vsem avtorjem, da so se v Maribor pripeljali iz različnih koncev Slovenije,” sta dejali.  Obe pa sta ob tem opozorili, “da je festivalu nujno potrebno zagotoviti financiranje, da bi lahko dohiteval razvoj, ki mu je na poti.” 

Kot so še povedali organizatorji je “letošnje festivalsko vzdušje  s svojim bogatim programom in izborom dokumentarnih del ter ob vseh spremljevalnih dogodkih (Doku pogovorih, Doku kulinariki, Doku zabavi, Doku ustvarjalnici), ki so potekali ob festivalu, povezalo mesto, ustvarjalce in občinstvo in znova smo dokazali, da je Dokudoc festival, ki predstavlja srce in prostor za poklon slovenskemu dokumentarnemu filmu.”

 

Oddaj komentar