Čarobni december…ali stresni december?

Katera trditev ti je bližje, draga moja »bizi« mama?
Najbrž kar oboje, čaroben in stresen…Ko takole razmišljam o prihajajočih praznikih in prazničnem decembru, se mi zdi, da se ga vsako leto bolj zavedam in ga cenim, sploh pa zadnjih 7 let, odkar sem mama. Ko vidim tiste iskrice v očeh, pričakovanje, vznemirjenje, rdeča lička in nasmejane obraze, je poplačan ves trud in stres okrog nakupovanja daril, stanja v dolgih vrstah pred blagajnami, tekanja iz trgovine v trgovino, gneče…
Prav tako, je decembra zelo pestro na poslovnem področju, saj se vrstijo številni sprejemi, zaključki, prireditve, obiski in zahvale strankam, zaključni sestanki, dobrodelne prireditve… se mi zdi, da bi včasih potrebovala kak svoj klon, da me zamenja…
…da o otroških prireditvah, kjer ne bi hotela za nič na svetu zamuditi trenutka, ko se ti tvoje ljubo dete smehlja in maha med nastopom, sploh ne govorim…
Vsak december, vsako leto, si rečem, da tokrat ne bom do zadnjega čakala z nakupom daril in potem moram svoj »zarečeni« kruh pojesti, kakor sem ga spekla. Vroč.

Slika je simbolična
Slika je simbolična

Pa vendar, sem se v tem času naučila eno zelo pomembno stvar. Namreč, stvari so takšne, kakšen pomen jim pripišem in na kaj se osredotočam. Če bi se pri nakupovanju božičnih daril osredotočala na gnečo, stanje v vrsti, prerivanje in podobno, bi mi res predstavljalo stres, ker pa se osredotočim na rezultat, torej tisto iskreno veselje in iskrice v očeh, pa je zgodba popolnoma drugačna. To si vzamem kot zabavo in gneča je pač nekaj, kar v decembru spada zraven. A ni enostavno?
Torej na meni je, ali bom preživela december v čarobnem vzdušju in ljubeči energiji ali v totalnem stresu in komaj čakala, da mine.
Saj ne pravim, da ni stresno, pa še kako, vendar, če si znamo ta stres spremeniti v pozitiven »daykick« je zadeva lahko zelo zabavna.
Sama uporabljam tri ključne korake za vzdrževanje »zdravega razuma« skozi veseli december. Eden od načinov, ki zame deluje, je zagotovo vaja iz hvaležnosti. Vsak večer, preden otroka zaspita, se pogovarjamo o treh stvareh, za katere smo hvaležni ta dan. Prav šokirana sem včasih, kakšne stvari omenita. To mi nahrani dušo.
Še en moj ritual je ta, da si zjutraj, preden grem od doma, govorim določene afirmacije, kot so npr. moje delo me osrečuje…uspešno usklajujem družino in posel….vsak dan naredim kaj dobrega zase in za druge…vsak dan mi prinaša novo znanje in nove ljudi…moji izzivi so moje priložnosti…
Si kdaj poskusila z afirmacijami? Punca, to zares deluje!
In še ena stvar je, ki jo moram izpostaviti. To so tisti nevidni darovi dneva, ki se nam zdijo samoumevni in vedno na razpolago. Pa niso. In super je, da se tega zavedamo, vsak dan.
Dar družine… nekoč je nekdo rekel, da je najlepše darilo, ki je pod smreko, prisotnost družine, zavito v pentljo ljubezni. In bistvo družine ni v krvnem sorodstvu, ampak se izraža skozi ljubezen.
Dar smeha… smeh je zdravilo in svet obupno potrebuje več tega zdravila. Čudovito je, če se

Slika je simbolična
Slika je simbolična

znaš nasmejati tudi svojim problemom.
Dar sanj…. bodi sanjačka, kot je bil gospod Walt Disney, ki je bil tako strasten do svojih sanj, da si je dal tudi v bolnici, na smrtni postelji, pritrditi na strop svoje načrte za prihodnje projekte, da jih je lahko ves čas, ko je ležal v bolniški postelji in vse do konca, gledal. Ko ga je ob njegovih zadnjih dneh obiskal novinar, ga je gospod prosil, naj leže k njemu na posteljo in sta skupaj gledala načrte na stropu in zraven mu je navdušeno pripovedoval o svojih sanjah. Novinar je bil vidno ganjen, ko je videl, da nekdo tako strastno govori o svojih sanjah, ko se bori z boleznijo.

Slika je simbolična
Slika je simbolična

Nikoli ni nehal sanjati in njegove sanje živijo še danes.
Dar dajanja…v življenju lahko dobiš več samo tako, da del sebe razdaš tudi drugim. Podarimo lahko svoj čas, pozornost, kompliment, lepo besedo…Ni tako pomembno koliko daš, ampak koliko ljubezni vključiš v dajanje!
Dar hvaležnosti…v času, ko hrepenimo po tem, da bi v življenju imeli več, bi morali vztrajati pri stvareh, ki jih že imamo. Če bomo delali tako, bomo pogosto ugotovili, da so naša življenja že zvrhano polna. Naj bodo tvoje zadnje misli, preden greš spat, misli hvaležnosti in hvaležnost boš pritegnila v življenje.
Pa vendar, je spet vse v tvoji glavi, kako se boš odločila.
Torej bo tvoj december čaroben ali stresen in naporen in boš komaj čakala da mine?
Objem, ena »bizi« mama Maja

Oddaj komentar