Zvišanje najnižje urne postavke za dijaško in študentsko delo

Slika je simbolična. Vir: Pixabay.com

Minister za delo Janez Cigler Kralj je napovedal, da bo predvidoma še ta teden z objavo v uradnem listu določena nova najnižja urna postavka za dijaško in študentsko delo, in sicer pri 5,89 evra bruto. S tem se je odzval na očitke Levice in Študentske organizacije Slovenije, ki so opozarjali, da je “pozabil” na uskladitev z rastjo minimalne plače.

Znesek bo določen v višini 5,89 evra bruto

Minister je na Twitterju zapisal, da so ob objavi minimalne plače 2021 takoj pričeli z določitvijo najnižjega zneska urne postavke za dijaško in študentsko delo. “Znesek bo določen v višini 5,89 evra bruto, postopek pa je v fazi objave v uradnem listu in bo predvidoma zaključen ta teden,” je navedel.

K uskladitvi urne postavke so pozvali tudi v Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS). Ob tem so ministrstvo zaprosili za informacijo o tem, koliko dijakov in študentov bo zaradi zamika uskladitve minimalne bruto urne postavke finančno oškodovanih. Opozorili so namreč, da se dvig minimalne plače nanaša na delo, opravljeno po 1. januarju letos, medtem ko še ni znano, od kdaj naprej bo začela veljati nova, višja minimalna bruto urna postavka za opravljeno študentsko delo.

vir: lokalec.si

Oddaj komentar