ZPS opozarja: Šolska torba naj poskrbi tudi za vidnost otroka

Vir: Pexels

Slab mesec nas loči do začetka novega šolskega leta in v marsikateri družini se nanj že pripravljajo z nakupom šolskih potrebščin. Predvsem v nižjih razredih je treba poskrbeti tudi za barvice, flomastre in ustrezno šolsko torbo. Pri slednji izbira ni preprosta, poudarjajo na ZPS in opozarjajo, da naj šolska torba poskrbi tudi za vidnost otroka.

Šolsko torbo pogosto izberejo otroci. Prav je, da je otroku všeč, a pri izbiri moramo biti pozorni tudi na udobje, primerno velikost, funkcionalnost in varnostni vidik, so zapisali na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS). Če otrok vztraja pri torbi s svojim najljubšim risanim junakom ali športnikom, torba pa ne ustreza drugim kriterijem, je morda rešitev, da ima tak motiv na peresnici, zvezkih, vrečki za športno opremo.

Na trgu je zadnje desetletje ob klasičnih šolskih torbah poplava nahrbtnikov, ki so bolj ali manj primerni tudi kot šolska torba. Z izbiro ustrezne torbe oziroma šolskega nahrbtnika bomo šolarju omogočili pravilno držo in preprečili pogosto nepotrebne bolečine v hrbtu, ramenih in vratu, so poudarili. Zato je treba pred nakupom po nasvetu zveze preveriti tudi podatek o teži same šolske torbe, sploh če otrok v šolo hodi peš. Če pa razmišljajo o šolski torbi na koleščkih, pa naj starši razmislijo, koliko ovir ima otrok na poti od doma do razreda, ko bo moral polno torbo dvigniti.

Teža šolske torbe naj ne bi presegala priporočene “zdrave” teže, in sicer 10 odstotkov šolarjeve telesne mase oziroma največ 15. Na ZPS svetujejo, da naj starši tekom šolskega leta občasno preverijo, kako težka je torba njihovega šolarja. Če preseže omenjeno mejo, naj preverijo, ali so v njej res le nujne potrebščine.

V ZPS priporočajo izbiro torbe, ki ustreza šolarjevi telesni zgradbi in potrebam. Velikost torbe naj bo sorazmerna z njegovo velikostjo, dolžino in širino hrbtišča. Dobre torbe imajo naramnici povezani s pasovoma, enim v višini prsi in drugim v višini trebuha, ki poskrbita za dobro prileganje telesu. Na ta način se teža enakomerneje porazdeli, kar razbremeni hrbtenico, pasovi pa tudi preprečijo “udarjanje” torbe ob hrbet, poudarjajo na ZPS.

Torba za najmlajše mora biti opremljena z odsevnimi trakovi, t. i. mačjimi očesi, da je otrok bolj viden v mraku in slabem vremenu. Trakovi na torbi naj bodo speljani tako, da bo otrok viden z vseh strani. Tudi torba naj ima pasove živih barv, fluorescentno rumene ali oranžne, ki prispevajo k boljši vidnosti podnevi.

Prav vidnost je lahko problematična, kar potrjuje nedavni test nemške potrošniške organizacije, opozarjajo v ZPS. Med 12 torbami, za nekatere so odšteli več kot 200 evrov, je le četrtina uspešno opravila ta del testa. Čeprav nemški varnostni standard poleg rumene in oranžne signalne barve dovoljuje tudi roza, se ta na testu ni dobro odrezala. Rumena in oranžna sta svetlejši in ju človeško oko zazna hitreje.

“Ta pravila naj bodo tudi vaše vodilo pri nakupu. Hiter pogled na nahrbtnike, ki jih uporabljajo slovenskih šolarji, pokaže, da na številnih odsevnikov ni, saj ti nahrbtniki prvenstveno niso bili namenjeni za šolsko torbo,” še dodajajo v ZPS.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar