Zavod PIP v okviru projekta »Bodimo prijazni« vzpostavlja točko za podporo ob zaznavi sovražnega govora

Zavod PIP obeležuje 20-letnico delovanja in v okviru projekta »Bodimo prijazni« vzpostavlja točko za podporo ob zaznavi sovražnega govora, s katero dopolnjuje široko paleto svojih programov, namenjenih skupnosti.

Zavod PIP – Pravni in informacijski center Maribor je leta 2003 ustanovila Študentska organizacija Univerze v Mariboru z namenom zagotavljanja pravne pomoči študentom. Tekom svojega delovanja se je dejavnost zavoda širila na zagotavljanje pravnega svetovanja občanom, informiranje o delovanju inštitucij Evropske unije, razvoju nevladnih organizacij ter krepitvi aktivnega državljanstva mladih.

»20 let delovanja Zavod PIP umešča med razvitejše slovenske nevladne organizacije. S programi in projekti, za katere trenutno skrbi 7 zaposlenih, si prizadevamo za dvig kakovosti življenja prebivalk in prebivalcev ter k razvoju in prepoznavnosti nevladnih organizacij. Transparentno poslovanje, s katerim zaupana javna sredstva pretvarjamo v rezultate za razvoj skupnosti, je vodilo našega delovanja,« je dosedanje delovanje povzel direktor Zavoda PIP Bojan Golčar.

Na leto opravijo 700 pravnih svetovanj za občane Mestne občine Maribor in okoliških občin ter študente, v programe za mlade je bilo doslej vključenih že preko 20.000 udeležencev usposabljanj, svetovanj in različnih dogodkov, v program organizacijskega razvoja, ki ga izvajajo v okviru Regionalnega stičišča NVO Podravja so vključili več kot 300 podravskih nevladnih organizacij in pomagali 6 občinam izvesti participativni proračun, kot informacijska točka Europe Direkt pa več kot 1000 ljudem prenesli informacije o politikah Evropske unije, pravicah, ki izhajajo iz članstva, in jih tudi povprašali o njihovih stališčih in predlogih za boljšo in učinkovitejšo unijo.

Podpredsednica ŠOUM Zala Urbanija je izpostavila, da so veseli in ponosni, da je Zavod PIP, ki so ga pred dvajsetimi leti pomagali ustanoviti in skozi njegovo dosedanje delovanje tudi ves čas finančno podpirali, dosegel takšen razvoj.

Najnovejši projekt z naslovom “Bodimo prijazni”

Ob izvajanju redne dejavnosti se Zavod PIP vseskozi odziva na aktualne izzive v okolju in s projekti, sofinanciranimi s sredstvi lokalnih samouprav, ministrstev in Evropske unije razvija in zagotavlja učinkovite rešitve za dvig kakovosti življenja ljudi in razvoj skupnosti. Najnovejši projekt z naslovom “Bodimo prijazni” prav ob zavodovem jubileju, s točko za podporo ob zaznavi sovražnega govora, vzpostavlja novo dejavnost, ki je namenjena pomoči vsem, ki se soočijo s pojavom sovražnega govora, ki se vse bolj širi v javni prostor in zastruplja medčloveške odnose in medsebojno komunikacijo.

Vodja projekta Vanja Čiček je poudarila, da ljudje pozabljajo, da je bil prav sovražni govor vir vseh večjih družbenih konfliktov, vojn, genocidov nad manjšinami in se je zato potrebno zoperstavljati vsaki, še tako na videz neškodljivi, sovražni komunikaciji.

S projektom želijo spodbuditi ljudi, da se na pojave sovražnega govora odzovejo tudi s prijavami na pristojne inštitucije, ob čemer je vodja pravne službe Zavoda PIP Maja Šedivy izpostavila, da je v Sloveniji obsodilnih obsodb zaradi sovražnega govora glede na število ovadb premalo.

Analiza državno tožilske prakse pregona storilcev kaznivega dejanja po 297. členu KZ-1 po letu 2010 kaže, da so sodišča do konca leta 2022 od 491 primerov, ki jih je obravnavalo tožilstvo, izrekla 34 obsodilnih sodb, kar je manj kot 3 na leto. Pri tem je v kar 369 od skupaj 491 primerov ovadbo zavrglo že državno tožilstvo, ker je ocenilo, da za pregon niso bili podani pogoji, torej niso bili izpolnjeni znaki kaznivega dejanja po 297. členu KZ-1.

Točka za podporo ob zaznavi sovražnega govora, ki deluje vsak delovnik med 10. in 14. uro, je namenjena vsakomur, ki oceni, da je naletel na vsebine, ki bi lahko predstavljale sovražni govor in potrebuje pravni nasvet ali usmeritev, kako lahko glede tega postopa.

Zato je pri Zavodu PIP vzpostavljena brezplačna telefonska številka 080 12 55 in elektronski naslov info@zavodpip.si, kamor se lahko ljudje obrnejo po pomoč.

Oddaj komentar