Zaradi več okužb vedno več zaskrbljenih glede prihodnosti

Vir: Pixabay.com

Rezultati zadnje Valiconove meritve v raziskavi #Novanormalnost kažejo občutne spremembe v javnem mnenju po tistem, ko je število potrjenih primerov okužb z novim koronavirusom znova naraslo. Zaskrbljenost in ocena razmer sta na ravni iz druge polovice aprila, ocena ukrepov vlade pa na ravni s konca marca.

Med vprašanimi je bilo sredi junija bolj zaskrbljenih 47 odstotkov, konec junija pa znova dve tretjini oz. 67 odstotkov. Tako visok delež so nazadnje izmerili konec aprila. Občutno več zaskrbljenosti gre znova bolj na račun skrbi za družino in osebno zdravje, ki spet prihajata v ospredje. Verjetno najbolj zgovoren je podatek, da je primat skrbi za gospodarstvo prevzela “skrb pred dolgotrajnostjo trenutne situacije”, so zapisali pri Valiconu.

Še bolj drastično se je po njihovih besedah spremenila ocena razvoja dogodkov. Da gredo stvari na slabše, zdaj meni 55 odstotkov vprašanih, medtem ko je bilo takšnih pred dvema tednoma le 11 odstotkov.

Prav tako je občutna sprememba v dojemanju trenutnih razmer. Trenutne razmere so normalne oz. dokaj normalne za slabo četrtino vprašanih, medtem ko jih je pred dvema tednoma tako menilo dve petini.

Tokrat jih je 35 odstotkov ocenilo, da so razmere “sprejemljive, da nekako gre”, kar je pet odstotnih točk več kot sredi junija. Občutno pa se je spremenil tudi delež tistih, ki razmere opisujejo kot neprijetne oz. utrujajoče, in sicer se je s 24 povečal na 34 odstotkov.

Dosežen napredek v počutju in osebnem dojemanju razmer, ki so se postopno izboljševale od konca aprila, se je po pojasnilu Valicona torej tako rekoč v hipu podrl in vrnil javno mnenje v čase, ko smo bili še omejeni na gibanje znotraj lastne občine.

V raziskavi so zaznali tudi precejšen premik v oceni vladnih ukrepov za zajezitev širjenja virusa. Le še 22 odstotkov jih meni, da so ukrepi prestrogi, kar je najnižji delež po koncu marca, medtem ko je pred dvema tednoma znašal 33 odstotkov.

Po drugi strani se je občutno zvišal delež tistih, ki menijo, da so ukrepi premalo strogi, in sicer s 14 odstotkov sredi junija na tokratnih 32. Tudi ta delež je najvišji po koncu marca. Največ oz. 46 odstotkov jih sicer še vedno meni, da so ukrepi ravno pravšnji, kar pa je sedem odstotnih točk manj kot sredi junija.

Valicon z raziskavo #Novanormalnost spremlja ključne indikatorje odziva javnosti na ukrepe in doživljanje vsakodnevnega življenja v novih razmerah. Zadnjo meritev so izvedli od 24. do 29. junija, sodelovalo pa je 529 ljudi.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar