Vlada ponovno pretresa ukrepe

Vir: Vlada RS

Vlada se bo na današnji redni seji seznanila tudi z aktualnimi epidemiološkimi razmerami po državi in pretresala ukrepe. Glede na napovedi je pričakovati, da bo na predlog svetovalne skupine za covid-19 predvidoma obravnavala tudi t. i. semafor oziroma načrt ukrepov za obvladovanje epidemije covida-19.

Svetovalna skupina za covid-19 pod vodstvom Mateje Logar je v ponedeljek pripravila predlog omejevalnih ukrepov glede na različne faze epidemije.

Po neuradnih informacijah STA predlaga, da bi se v kriznih fazah širilo obvezno izpolnjevanje pogojev PCT (preboleli, cepljeni, testirani). Medtem pa si prizadevajo, da bi bile šole ves čas epidemije odprte.

Prehod v določene faze naj bi bil odvisen od števila hospitalizacij covidnih bolnikov, meje različnih faz pa naj bi sovpadale s strategijo za bolnišnično obravnavo covidnih bolnikov.

V torek so sicer potrdili 764 okužb z novim koronavirusom, kar je največje število dnevno potrjenih okužb od 5. maja. Delež pozitivnih testov je bil 20,2 odstotka opravljenih testov. V bolnišnicah zdravijo 159 covidnih bolnikov, 37 bolnikov potrebuje intenzivno zdravljenje.

Dodatno spremenljivko glede na izkušnje pretekle jeseni povzroča začetek šolskega leta. Lani se je namreč v prvih 14 dneh po začetku novega šolskega leta število potrjenih okužb približno podvojilo. Letos na potek epidemije sicer vpliva razširjenost zelo kužne različice delta na eni in precepljenost dela prebivalstva na drugi strani.

V Sloveniji je z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih 992.258 oseb, kar predstavlja 47 odstotkov vseh prebivalcev.

Oddaj komentar