VIDEO: Med Mariborom in Ljubljano je potrebna hitra železniška povezava

Mestna občina Maribor in stranka Lista kolesarjev in pešcev sta podprli državljansko pobudo 50 minut med Mariborom in Ljubljano. V pobudi opozarjajo na nesprejemljivost dolgotrajne poti med največjima mestoma v državi. Na današnji novinarski konferenci so javnosti sporočili, da se bodo na tej relaciji zavzemali za uvedbo hitre železniške povezave.

Kot je opozoril predsednik Liste kolesarjev in pešcev Josip Rotar, je pobuda odprla pomembno vprašanje centraliziranosti Slovenije in z njo povezan cestno prometni kolaps.

V Listi kolesarjev in pešcev so medtem pripravljeni pobudo peljati naprej. “Prvi korak je podpora mariborske občine, bomo pa v nadaljevanju iskali podporo tudi pri vseh ostalih občinah, to pomeni najprej mestne občine, Ljubljana, potem Celje in pa vsi ostali državni pa tudi lokalni akterji,” je še dodal Rotar.

Pobuda predstavljena tudi višjim državnim organom

Državljanska pobuda v celoti sledi naši usmeritvam, da Maribor postane, kar tudi je, regijsko središče mednarodnega pomena,” je nadaljeval podžupan Mestne občine Maribor, Samo Peter Medved.

V promet bi že morali začeti umeščati hitro železniško progo, ki bi omogočala, da se potniki med potovanjem na daljši razdalji spočijejo in opravijo svoje delo, kar se v tem trenutku, med potovanjem po avtocesti zagotovo ne morejo. Gostota tovornega prometa na slovenskih avtocestah, sploh na Štajerskem, je visoka in razbremenitev omenjenih cest s tovornim prometom, bi zagotovo olajšala potovanje osebnih vozil.

Ta pobuda je prišla ob pravem času in na mestni občini Maribor jo tudi v celoti podpiramo in želimo, da pride do nekih aktivnosti in realizacije. Tudi študije železniške, ki so bile v preteklosti že narejene bi bilo potrebno nadaljevati, pričeti pobudo umeščanja v prostor oziroma iskati rešitve, kako se s tem poprijeti,” je dejal mariborski podžupan in dodal, da bi morali začeti delati na teh oblikah trajnostnega prometa, ki bi razbremenil ceste.

Kot je bilo slišati, naj bi bila za vlaganje v železniško infrastrukturo v Sloveniji že zagotovljena sredstva tudi na evropski ravni, zato menijo, da je zdaj pravi čas, da se začne na tem mestu bolj aktivno delati na teh rešitvah. Sicer pa kaj več kot to, da so ideji in predlogu ministrica za infrastrukturo in evropska komisarka za promet, prisluhnili, predlagatelji odgovora na to kako naprej, še niso dobili.

Oddaj komentar