V vrtcih le 80 odstotkov otrok, nekateri oddelki že v karanteni

Zadnji teden januarja so se v devetih regijah lahko v vrtce vrnili vsi otroci. Dan prej so morali vsi zaposleni na testiranje, ki ga bodo do preklica, izvajali enkrat tedensko. S preteklim tednom so se odprli vrtci po vsej Sloveniji. Kljub temu pa v vrtcih še ni vseh otrok. Po ocenah naj bi jih trenutno bilo okoli 80 odstotkov. V zadnjih mesecih, ko je bil vrtec odprt le za nujna varstva, so se srečali z okužbami med strokovnimi delavci, nekaj primerov so zabeležili tudi med otroki.

Starše opozarjajo, da so pozorni na najmanjše znake

Branka Šamec, ravnateljica Vrtec Pobrežje Maribor in predsednica Skupnosti vrtcev Maribor, nam je pojasnila, da so se vrtci že v preteklih mesecih srečevali z okužbami. Ob morebitnem pozitivnem testu postopajo glede na smernice, torej 10-dnevna karantena. »Prosimo tudi, če so lahko sorojenci doma, saj vemo, da možnost prenosa velika. Starše opozorimo, da so pozorni na najmanjše znake, kot so prehlad, malo pokašljevanje in slabo počutje.«

O okužbah ne govorijo odkrito

Povprašali smo nekaj mariborskih vrtcev, kakšno je stanje v tem trenutku in ali imajo kakšen oddelek v karanteni. Večina se je vprašanju izognila ali zavrnila morebitne okužbe. S primeri, tako karanten zaradi okuženih vzgojiteljic pa tudi otrok, so se srečali v vrtcu Otona Župančiča Maribor.

Stanislava Lešnik, ravnateljica vrtca Oton Župančič Maribor, nam je opisala, kako so odreagirali ob okužbi: »Starši so nas o tem obvestili in mi smo nemudoma poslali vse otroke in strokovne delavce, ki so bili v stiku v karanteno. Od staršev nismo zahtevali pozitivnega izvida, saj jim zaupamo na besedo. Trenutno imamo eno skupino v karanteni, saj sta bili okuženi obe strokovni delavki.«

Glede na trenutno obdobje je pričakovati, da bodo prehladna obolenja v porastu, zato previdnost ni odveč. Ravnatelji pozivajo starše, da v vrtce vozijo le zdrave otroke in da ob kakšnih koli simptomih kontaktirajo pediatra in ravnajo po njegovem nasvetu.

Oddaj komentar