V UKC Maribor o pomembnosti cepljenja proti gripi

Vir: UKC Maribor

V veliki predavalnici prim. dr. Zmaga Slokana v UKC Maribor so predstavili pomen cepljenja proti gripi, prikazali rezultate precepljenosti zaposlenih v UKC Maribor ter podelili priznanja Oddelku za pljučne bolezni in Laboratoriju za medicinsko genetiko, ki sta se med oddelki v UKC Maribor najbolje odrezala (izvzemši Enoto za obvladovanje bolnišničnih okužb).

Gripa je zelo nalezljiva bolezen, saj se virusi gripe hitro širijo med prebivalci. Vsako sezono zaradi gripe zboli do 10 % prebivalcev. Gripa lahko pri bolniku povzroči poslabšanje osnovne bolezni ali se zaplete s pojavom pljučnice. Cepljenje proti gripi je najučinkovitejši ukrep za zaščito pred boleznijo in pred zapleti zaradi gripe. V zadnjih dveh letih se število Slovencev, ki se cepijo proti gripi, povečuje, a je še vedno veliko nižje kot v večini evropskih držav, kjer se proti gripi cepi običajno več kot 50 % oseb z večjim tveganjem za težji potek gripe. Cepivo proti gripi je dokazano varno in učinkovito in ne more povzročiti bolezni ali vplivati na težji potek gripe ali prehlada.
Zdravstveni delavci so pomemben vzgled pacientom, ko se odločajo za cepljenje proti gripi. Običajno so bolj ogroženi za okužbo, saj prihajajo v neposreden stik z bolniki, hkrati pa lahko gripo prenašajo tudi na svoje paciente in svoje bližnje. Dokaz o vedno večjem zavedanju pomembnosti cepljenja pri preprečevanju širjenja gripe predstavlja vse večji delež zdravstvenih delavcev, ki se cepijo proti gripi. V UKC Maribor se je v letošnji sezoni proti gripi cepilo 24,1 % zaposlenih, kar je za 5,6% več kot lani oziroma za 9,7% več kot predlani. Proti gripi se je cepilo skoraj 55 % zdravnikov. Na Oddelku za pljučne bolezni in Oddelku za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Maribor, kjer se srečujejo z najtežjimi bolniki z gripo in dobro poznajo prednosti cepljenja, se je proti gripi cepilo skoraj 90% zaposlenih.
Razumevanje pomembnosti cepljenja proti gripi je zelo visoko že pri študentih medicine. V letošnjem letu se je proti gripi cepilo kar 95 % študentov 5. letnika Medicinske fakultete v Mariboru. Cepljenje študentov so pomagali izvesti zaposleni v UKC Maribor.

Vir: UKC Maribor

V letošnji sezoni so najbolje precepljeni oddelki v UKC Maribor
1.) Enota za obvladovanje bolnišničnih okužb, 100 %
2.) Oddelek za pljučne bolezni, 89,4 %
3.) Oddelek za infekcije bolezni in vročinska stanja, 87,7 %.

V letošnji sezoni je zabeležena največja rast cepljenih oseb v primerjavi z lansko sezono pri naslednjih oddelkih
1.) Enota za obvladovanje bolnišničnih okužb, 30 % rast
2.) Laboratorij za medicinsko genetiko, 26,6 % rast
3.) Skupne službe kirurških oddelkov, 23,4 % rast

Oddaj komentar