V Mariboru danes dan kopalnih plaščev

Fotografija je simbolična

Bodi superjunak/inja in opozori na okoljske težave!

Leto 2059, nekje v majhnem kraju ob reki
Lovro: “Ojoj, odkar pomnim sem v kopalkah in v tem bademantlu, počasi bo čas za novega…”
Maja: “Dedek in babica sta povedala, da včasih ni bilo tako, da so obstajali letni časi, celo zima. Da je babica imela polno omaro oblek. Sedaj pa lahko oblečeš še samo kopalke in bademantl čez. Brez bazenov sploh ne bi mogli preživeti te vročine.”
Lovro: “Kdo je kriv za to? Kdo je dovolil globalno segrevanje do te mere, da moramo mi sedaj trpeti zaradi te vročine?”

Sedanjost
Junaki so se zbrali danes, na zadnji petek v avgustu, da bi rešil Zemljo pred globalnim segrevanjem. Med superjunakinjami in superjunaki iščejo okrepitve, saj je svet v nevarnosti kot še nikoli doslej. Naj na ta dan celoten Maribor preplavijo bademantli! Pokažite svetovni javnosti, da nam je mar za okolje in prihodnost. Prihodnost sveta je odvisna od nas, od majhnega kraja v majhni državi, od Mariborčank in Mariborčanov.
Organizatorji vabijo, da pridete na Mariborski otok peš, s kolesom ali busom. V bademantlu. Simbolno. Če ne ukrepamo zdaj, bomo bademantle morali nositi celo leto. Poleti se bomo v njih skrivali pred soncem, pozimi pa nam bodo nudili dovolj toplote za prijetno posedanje na Poštni. Ampak, si res želite nositi bademantl celo leto? Švicarji pravijo, da bodo že leta 2050 v Ljubljani temperature v povprečju višje za 3,5 °C. Virginia Beach v osrčju Slovenije, brez plaže, brez morja. Vse torej kaže, da se nekaj more zgoditi.
Na globalno segrevanje ne bomo vplivali sami, imamo pa možnost, da opozorimo na majhne korake, ki jih lahko naredi vsak izmed nas. Reciklirajmo več, aktivirajmo kolesa, porabimo manj tople vode, uporabimo varčne žarnice, tu in tam posadimo kakšno drevo. Ne iščimo izgovorov za lenobnost, opozorimo z bademantlom, da nam ga kmalu ne bo treba nositi ves čas.

Celodnevno druženje na Mariborskem otoku
Danes se bodo v bademantlih na kopališču Mariborski otok družili od 10. do 18. ure. Vsi bademantlarji bodo imeli ta dan brezplačen vstop na kopališče. Ob 11. uri pričnejo z okroglo mizo na temo Globalnega segrevanja, kjer se bodo pogovarjali o težavah, ki pestijo naše okolje in o tem, kako lahko sami pozitivno vplivamo nanje, kasneje pa se prične animacijski program ob podpori katerega bodo mladim približam pomembnost okoljske ozaveščenosti. Ob 18. uri se bo bademantl procesija skupaj odpravila na Trg Leona Štuklja. Baje bo še DJ v bademantlu.

Program
11.00 – okrogla miza o podnebnih spremembah (Izr. prof. dr. Rebeka Kovačič Lukman, Univerza v Mariboru. Njeno raziskovalno področje je: trajnostna potrošnja in proizvodnja, celostno vrednotenje vplivov na okolje, krožno gospodarstvo. Sodelovala je pri vodenju in izvajanju več kot 25 mednarodnih in nacionalnih projektov s poudarkom na trajnosti in okolju. Je članica osrednje strokovne skupine Evropske komisije na področju financiranja krožnega gospodarstva v državah članicah EU. Od januarja letos je tudi gostujoča profesorica na Tehniški Univerzi v Gradcu. Lucija Galun in Karmen Kodrič, ki sodelujeta z gibanjem Mladi za podnebno pravičnost. Zanimata se za teme podnebnih sprememb, načine kako bi jih lahko preprečili ter izboljšali stanje narave in odnosov ljudi do nje.)
12.00 – 17.30 – Animacija z Lovrom #Nekineki (Lovro bo skrbel za animacijo na kopališču Mariborski otok, kjer bo organiziral aktivnosti, namenjene ozaveščanju javnosti o podnebnih spremembah. Za vse osebe je na dan dogodka vstop na kopališče prost, če se nanj odpravijo oblečene v bademant in pripomorejo k ozaveščanju javnosti.)
18.00 – Bademantl sprehod od kopališča Mariborski otok do Trga Leona Štuklja
19.00 – 22.00 After (Street Food Market Maribor)

Osebe, ki se vam dnevnega dela dogodka ne bo uspelo udeležiti, a bi vseeno želele pripomoči k ozaveščanju o podnebnih spremembah, pozivamo, da se v bademantlu odpravijo v službo, trgovino, na kavo in nam posredujejo svojo bademantl fotko. Izmed vseh prejetih fotografij bomo izžrebali tri in jih nagradili s kuponom, ki ga lahko izkoristijo na Street Food Market Maribor.

Oddaj komentar