Uspešen uvod v 58. Festival Borštnikovo srečanje

VIR: Festival Borštnikovo srečanje

Zaključil se je programski sklop Borštnikovega srečanja Mlado gledališče 2.0, ki ga je v preteklih treh dneh obiskalo več kot dva tisoč mladih in njihovih mentorjev ter strokovnih delavcev v vzgoji, izobraževanju in kulturi.

Zaradi obsežnosti festivalskega programa je sklop letos prvič potekal samostojno in ločeno od osrednjega dela. Obiskovalcem je ponudil več kot 70 dogodkov – kakovostnih in inovativnih gledaliških praks ter izbranih spremljevalnih vsebin, skozi katere so obravnavali aktualne teme kot so lažne novice, duševno zdravje, dom in domotožje (z obratne perspektive: migracije), družba prihodnosti, oživljanje preteklosti in kolektivni smisel.

Mladim so omogočili široko paleto različnih pogledov na gledališče, v procesih načrtovanja in izvedbe pa so jim zagotovili aktivno vlogo, prepoznavo in razvoj ustvarjalnih in osebnostnih potencialov, s tem pa tudi celostno ustvarjalno izkušnjo, ki vodi v pozitiven in trajen odnos do gledališča in umetnosti.

Usposabljanja se je udeležilo 34 učiteljev in strokovnih delavcev ter 6 mladih premišljevalcev 

Usposabljanja, ki je bilo namenjeno strokovnim delavcem v vzgoji, izobraževanju in kulturi, se je udeležilo 34 učiteljev in strokovnih delavcev ter 6 mladih premišljevalcev – otrok in mladih, ki so zastopali ciljno občinstvo. Ti so na zaključnem dogodku Cel svet! v obliki hitrih zmenkov spodbudili medgeneracijsko izmenjavo izkušenj in celovito refleksijo.

“Pozitivni odzivi občinstva in udeležencev usposabljanja nas utrjujejo v prepričanju, da je smiselno investirati v razvoj novih občinstev in v strokovno delo z mladimi v gledališču. Letos smo Mlado gledališče vsebinsko razširili in mu namenili samostojni termin, pri tem smo povezali številne partnerje iz lokalnega okolja, Slovenije in tujine, sklop je mednarodno zasnovan in vsebinsko zaokrožen. Ponosni smo, ker je v nekaj letih od uvedbe tudi v tujini prepoznan kot primer dobre prakse na področju dela z mladimi. Odlična obiskanost in prijetno festivalsko vzdušje, ki sta te dni spremljala festivalsko dogajanje, naj bosta tudi dobra popotnica osrednjemu festivalskemu dogajanju, ki se pričenja v začetku junija,” je povedal Aleš Novak, umetniški direktor.

V okviru Mladega gledališča 2.0 je nastal tudi spletni priročnik s primeri dobrih praks iz Slovenije in tujine, kar prinaša trajen pomen za razvoj slovenskega gledališča in novih občinstev.

Program Mladega gledališča 2.0 je med 22. in 24. majem obiskovalce nagovarjal skozi različne uprizoritvene prakse in negledališke prostore vzpostavljal kot uprizoritvene platforme, denimo šolske učilnice in počitniško prikolico. Obsegal je učilniški komad Koža Hessenskega deželnega gledališča Marburg, ki ga je spremljala učna ura strpnosti, miniaturo Moetivi karavan: Odprava domov, ki je živela na Židovskem trgu, avtorski projekt Drava pa še kar teče …, senzorialno predstavo V iskanju smisla v razstavišču KIBLA PORTAL in provokativno predstavo Dokaži! v izvedbi odličnega Gledališča GONG iz Romunije. Vse do 2. junija pa je v mariborskem KIBLA PORTALU še na ogled gostujoča interaktivna razstava avtorjev Tomáša Jarkovskega in Tereze Vašíčkove Tovarna utopije, nastala po motivih iz del Karla Čapka.

Oddaj komentar