Severna Koreja izstrelila medcelinsko balistično raketo. Japonski obrambni minister izstrelitev označil za “resno grožnjo” japonski varnosti

Fotografija je simbolična. Vir: pixabay.com

Severna Koreja je danes opravila novo testno izstrelitev. Po navedbah Južne Koreje in japonskega obrambnega ministrstva je šlo za medcelinsko balistično raketo, kakršno je Severna Koreja sicer nazadnje izstrelila leta 2017, poročajo tuje tiskovne agencije.

“Naše trenutne analize kažejo, da je raketa letela 71 minut in dosegla višino 6000 kilometrov, nato pa padla v Japonsko morje, približno 150 kilometrov zahodno od polotoka Ošima na Hokaidu,” je dejal japonski obrambni minister Makoto Oniki. Dodal je, da poročil o škodi ni bilo, izstrelitev pa je označil za “resno grožnjo” japonski varnosti, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

“Šlo je za kršitev prekinitve izstrelitev medcelinskih balističnih raket, ki jo je predsednik Kim Jong-un obljubil mednarodni skupnosti,” je po navedbah AFP dejal južnokorejski predsednik Moon Jae-in.

Moon je dodal, da gre tudi za kršitev sankcij oziroma resolucij ZN. Severni Koreji, ki se je sama razglasila za jedrsko državo, so ZN z resolucijami prepovedali preizkušanje orožja, vključno z medcelinskimi balističnimi raketami, od katerih lahko nekatere nosijo tudi jedrsko bojno glavo.

Pjongjang je poskusne izstrelitve raket in druga testiranja orožja prekinil leta 2019, ko je voditelj Kim Jong-un začel pogajanja s tedanjim predsednikom ZDA Donaldom Trumpom. Nato so pogovori propadli, Severna Koreja pa sedaj kljub ostrim mednarodnim sankcijam nadaljuje s prizadevanji za posodobitev svoje vojske.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar