REZULTATI ANKETE: Za šolske potrebščine odšteli več kot 200 evrov

Vir: Pixabay

Bralke in bralci našega portala ste v anketi, v kateri smo vas spraševali, koliko denarja ste odšteli za šolske potrebščine, večinoma odgovorili, da več kot 200 evrov. Torej za „najdražji“ odgovor, kar pa nas ne preseneča.

Da so odšteli več kot 200 evrov, je odgovorilo 51 odstotkov sodelujočih, med 150 in 200 evri pa 24 odstotkov. Takih, ki so dali za šolske potrebščine med 100 in 150 evri, je bilo za štiri odstotke, do 100 evrov pa je za potrebščine odštelo 20 odstotkov.

Običajno je tako, da bolj kot se bliža začetek novega šolskega leta, bolj se zvišujejo stroški za šolskega potrebščine, čeprav velja domena, da je vsaj osnovnošolsko šolanje pri nas brezplačno. In četudi ni treba plačati šolnine, morajo starši za svoje otroke kupiti skorajda vse, kar potrebujejo njihovi otroci pri pouku. In ko je otrok v družini več, stroški za nakup šolskih potrebščin sorazmerno naraščajo, saj žal mnogokrat mlajši sorojenci ne morejo prevzeti potrebščin, zvezkov in učbenikov svojih starejših bratov in sester.

Nekatere šole imajo sicer urejeno, da si lahko učenci brezplačno ali po znižani ceni izposodijo za celo šolsko leto učbenike v šolski knjižnici ali pa iz arhiva šolskih učbenikov. Organizirani so tudi razni sejmi rabljenih učbenikov in ostale literature. Problem pri tem nastane, ker velikokrat učbeniki ne veljajo več let ali pa imajo po različnih šolah predpisane za iste razrede različne učbenike in delovne zvezke.

Vir: Pixabay

Vse večkrat pa starši opažajo, da imajo šole tudi različne sezname, kaj vse učenci potrebujejo za izvajanje pouka. Načeloma bi morali biti seznami enotni: učbeniki, delovni zvezki, razna pisala, od svinčnikov do barvic, vodene barvice ali tempere, ravnila, risalni blok z listi, šestila, kolaž papair, barvni papir itd., a kaj ko prihaja do razlik že pri predpisanih velikosti zvezkov, predpisanem številu listov v zvezku. Tako je vse več razlik pri seznamu potrebščin, ob tem pa tudi v vse večjih razlikah v skupni ceni šolskih potrebščin za posamezne razrede. Ta zgodba pa se ponavlja že leta, rešitve oziroma odgovora na vprašanja o tem, kako bi poenotili in zmanjšali stroške, pa očitno še noben ni sprejel. 

Oddaj komentar