Pri prevozu pokojnikov v UKC Maribor bodo pomagale medicinske sestre

Vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor je članom sveta zavoda na današnji seji zagotovilo, da je problematika prevoza pokojnih bolnikov, o kateri so zadnje dni poročali nekateri mediji, urejena. Za pomoč obdukcijskim pomočnikom, ki jih je premalo, so se do popolnitve delovnih mest dogovorili z medicinskimi sestrami.

Mediji so te dni poročali, da naj bi zaradi pomanjkanja obdukcijskih pomočnikov na oddelku za patologijo, bila naj bi samo dva od sistematiziranih šestih, v prevoz umrlih bolnikov z oddelkov na patologijo v mariborski bolnišnici želeli prepričati zaposlene na enoti za logistiko, ki sicer skrbi za prevoz bolnikov po bolnišnici. Ti naj bi to zavrnili, zaradi česar naj bi na njih izvajali pritisk in jim celo grozili z odpovedmi, nič bolj navdušene nad novo nalogo pa naj ne bi bile niti medicinske sestre.

Vendar je direktor UKC Maribor Anton Crnjac na poizvedovanje predsednika sveta zavoda Aleša Šebedra zavrnil očitke o pritiskih kot laž, prav tako pa ga je presenetil izbruh obtožb v medijih, saj da je problematika stara že nekaj mesecev in da so jo medtem že vsaj začasno rešili.

Tako Crnjac kot strokovna direktorica Nataša Marčun Varda sta pojasnila, da so se predvsem za nočni čas dogovorili z medicinskimi sestrami, medtem ko imajo trenutno na voljo štiri obdukcijske pomočnike.

Crnjac je še povedal, da so z razpisi že večkrat iskali dodatne sodelavce, a je odziv zelo slab, tako da poskušajo znova. Letno pri njih umre okoli 2000 bolnikov, na prevoz pokojnikov pa morajo biti pripravljeni 24 ur dnevno, pri čemer kakšen dan ni nobenega umrlega, včasih pa tudi trije ali štirje.

Marčun Varda je dodala, da gre za zahtevno nalogo, če že ne toliko fizično, pa predvsem psihično, še posebej za tiste, ki takšnega dela niso vajeni. Da bodo medicinske sestre za zdaj pomagale pri tem opravilu, je potrdila tudi vodja zdravstvene nege v UKC Maribor Hilda Rezar.

Zavod beležil 2,984 milijona evrov izgube

Svet zavoda UKC Maribor se je sicer danes seznanil z oceno poslovanja v prvih osmih mesecih, v katerih je zavod beležil 2,984 milijona evrov izgube, kar pomeni 1,5 odstotka skupnih prihodkov. S tem se trend izboljševanja letošnjega poslovanja nadaljuje, v bolnišnici pa še vedno verjamejo, da lahko ob koncu leta dosežejo uravnotežen rezultat.

Še vedno negativen poslovni rezultat je sicer v glavnem posledica prenizkega financiranja stroškov dela in terciarne dejavnosti na prihodkovni strani ter visokih stroškov energije in materiala na odhodkovni strani, ki prav tako niso ustrezno pokriti s prihodki, so pojasnili na seji.

Prihodki iz obveznega zdravstvenega zavarovanja so bili v tem obdobju za pol milijona evrov nižji od načrtovanih, medtem ko so bili prihodki iz dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja za dobrega 1,3 milijona evrov višji, kar je posledica obravnav težjih bolnikov in bolnikov s covidom-19. Kot so zagotovili, bodo še naprej optimizirali vse stroške, še posebej bodo skrbno spremljali stroške dela.

V jesenskih mesecih načrtujejo izvajanje številnih dodatnih programov v popoldanskem času, ob tem pa pričakujejo, da jim bo Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZSSS) do konca leta v cene zdravstvenih storitev vključil tudi povišane cene materiala, storitev in energentov.

Svet zavoda se je danes seznanil tudi s trenutnimi čakalnimi dobami v UKC Maribor, kjer je konec avgusta na prvo zdravstveno obravnavo čakalo 53.782 pacientov, od tega 18.553 brez omejitev preko dopustne čakalne dobe. Že od maja opažajo precejšnjo rast vpisa bolnikov, ki so bili k njim napoteni s primarne ravni, oba poletna meseca pa so nemoteno izvajali posebni program za skrajševanje čakalnih dob na področju radiologije, ortopedije in kardiologije.

Ker so se v UKC Maribor pojavile potrebe po nekaterih novih nujnih investicijah, je svet zavoda danes potrdil tudi rebalans načrtovanih investicij za letošnje leto. Njegova vrednost sicer ostaja nespremenjena, saj so okoli 470.000 evrov prerazporedili iz nekaterih drugih projektov, denar pa bodo med drugim porabili za nadgradnjo transportnega sistema za dojenčke in pralni stroj.

Crnjac je svetu zavoda danes še povedal o nedavni okvari enega od 40 let starih klimatov v operacijskem bloku, zaradi česar trenutno ne morejo uporabljati treh operacijskih sob. Po njegovih zagotovilih to ne bo upočasnilo njihovega programa, ker pa so enako stare tudi ostali klimatske naprave v omenjenem bloku, bodo morali razmisliti o čim prejšnji menjavi vseh.

vir. lokalec.si

Oddaj komentar