PREVIDNO NA CESTI: Začenja se novo šolsko leto

Prvi šolski dan se bo danes poznal tudi na cestah. Da bo pot v šolo in domov varna, bodo na območju šol in vrtcev ter na šolskih poteh poskrbeli številni policisti, redarji in prostovoljci. Ob tem na policiji voznike opozarjajo, naj v bližini šol prilagodijo hitrost vožnje in naj bodo še posebej pozorni na prvošolčke.

Prvošolčki, teh je letos 20.840, bodo danes nase opozarjali z rumenimi ruticami, ki so zanje obvezne, v okviru akcije #VarnoVŠolo pa jih bo Javna agencija RS za varnost prometa skupaj s partnerji opremila tudi z rumenimi baloni, s katerimi želi izboljšati njihovo vidnost in prepoznavnost. V organizaciji ministrstva za zdravje, policije, Nacionalnega inštituta za javno zdravje, AMZS, nevladnih organizacij ter nekaterih medijev bodo danes potekale tudi aktivnosti za ozaveščanje javnosti o prepovedi kajenja v vozilih ob prisotnosti mladoletnih oseb ter škodljivosti pasivnega kajenja.

Policisti napovedujejo, da bodo danes in v naslednjih dneh v bližini šol in na šolskih poteh poostreno nadzirali hitrost, uporabo varnostnih pasov, mobilnih telefonov in sistemov za prevoz otrok. Skupaj z zaposlenimi na Slovenskih železnicah bodo izvajali tudi poostren nadzor nad prepovedanim prehajanjem železniške proge in prečkanjem železniške proge na nivojskih križanjih.

V prometu bodo pozorni predvsem na opremljenost otrok z rumenimi ruticami in odsevnimi telesi v primeru teme ali ob zmanjšani vidljivosti. Voznike opozarjajo, naj še posebej prve dni šole, pa tudi čez vse leto, spoštujejo cestno-prometne predpise ter vozijo strpno in pazljivo. Šem posebej pozorni naj bodo na otroke in njihovo nepredvidljivost ter na vozišču ustavljena vozila za šolske prevoze otrok.

Starše oziroma skrbnike pa med drugim pozivajo, naj otroka seznanijo z najbolj varno potjo v šolo ter dosledno upoštevajo, da morajo imeti otroci na poti v vrtec in prvi razred osnovne šole ter domov spremstvo polnoletne osebe, razen če v šolo prihajajo v območju umirjenega prometa in v območju za pešce.

IPoP – Inštitut za politike prostora s partnerji pa ob podpori ministrstva za zdravje ob prvem šolskem dnevu opozarja na pomen hoje in kolesarjenja v šolo za zdravje otrok. Ob tem staršem predlaga, da svojim otrokom omogočijo hojo v šolo peš ali s kolesom, s čimer lahko na preprost način poskrbijo za zdravje in dobro počutje otrok.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar