Pojasnila glede testa, ki ga lahko kupite v Mercatorju: “Sprožili postopke preverjanja ustreznosti prodaje”

Poročali smo, da znan trgovec prodaja teste za koronavirus. Gre za izdelek hitri antigenski test na covid-19 v slini hygisun, za enkratno uporabo in za samouporabo, so za naš medij pojasnili v Mercatorju.

“Hipersenzitivno koloidno zlato omogoča kakovostno odkrivanje antigena koronavirusa-19 v slini,” pojasnijo pri omenjenem trgovcu. Dodajo še pojasnila, kaj komplet vsebuje: epruveto s tekočino, zbiralnik sline, testno ploščico in kapalko. Priložena so navodila za uporabo in pojasnila o rezultatih.

Namenjen le lastni informaciji, ne velja kot uraden test

“Izdelek je namenjen lastni informaciji, za pridobitev uradnega potrdila o izvidu pa mora test izvesti strokovni in pooblaščeni izvajalec,” nam še odgovorijo ter dodajo: “V Mercatorju poznamo potrebe in želje kupcev, zato skušamo vedno znova ponuditi tudi inovativne izdelke, ki ustrezajo aktualnim potrebam kupcev in predstavljajo neko dodano vrednost. Menimo, da lahko Covid-19 testi za samouporabo prispevajo k splošni preventivi. S pristojnimi organi (NIJZ) pa je v stiku dobavitelj.” Distributer je sicer podjetje Biloma d.o.o.Nova Gorica.

Sprožili so postopke preverjanja ustreznosti prodaje

Na NIJZ smo se obrnili z vprašanji o teh testih, a so nas napotili na Ministrstvo za zdavje, od koder odgovore še čakamo, ter na Javno agencijo Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke, ki so na odgovorili: “Hvala za obvestilo. Na JAZMP smo takoj sprožili postopke preverjanja ustreznosti prodaje navedenih testov.”

Hitre antigenske teste za samouporabo sicer prodajajo v Mercatorjevih supermarketih in hipermarket, skupaj v 103 trgovinah po Sloveniji.

Oddaj komentar