Pirc Musar ob obisku v poplavah prizadetih območij: Nismo tako bogati, da bi gradili poceni

Crensovci. Obisk predsednice republike Natase Pirc Musar v avgustovskih poplavah prizadetih obmocjih. Obisk protipoplavnega nasipa na Muri.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je v okviru obiska v poplavah prizadetih območij danes obiskala tudi Dolnjo Bistrico in nasip, ki ga je v ujmi predrla Mura. Kot je ob tem dejala, je treba pospešiti postopke sanacije nasipov in nabrežin. “Nismo tako bogati, da bi gradili poceni,” je še opozorila.

“Če namreč gradimo poceni in slabo, bodo naslednje vode vse odnesle ponovno in tako v nedogled,” je predsednica še opozorila v izjavi za javnost na nasipu. Če primerja stanje takoj po razdejanju, ko je prvič odšla na prizadeta območja, in danes, je sicer po njenih besedah razlika očitna. Želela pa je slišati, kaj pravijo ljudje.

Po besedah predsednice želijo prizadeti čim prej informacije, ali lahko se lahko vrnejo v svoje hiše ali jih je treba porušiti. Takih primerov je v Sloveniji okrog 500, je dodala. Po njenem mnenju s temi informacijami ne moremo čakati. Meni še, da je treba pospešiti tudi postopke sanacije nasipov in nabrežin.

Luce.
Obisk predsednice republike Natase Pirc Musar v avgustovskih poplavah prizadetih obmocjih.
Prihod v Ljubno ob Savinji.

Pirc Musar je današnji obisk začela v Zgornji Savinjski v občini Luče. Obiskala je zaselka Struge in Strmec, kjer je katastrofalna ujma uničila veliko domov. V Ljubnem se je srečala s krajani, predstavniki lokalnih skupnosti in lokalnimi gospodarstveniki, ki so ji predstavili, kako se spopadajo s posledicami uničujočih poplav in zemeljskih plazov.

Luce.
Obisk predsednice republike Natase Pirc Musar v avgustovskih poplavah prizadetih obmocjih.
Prihod v Luce in ogled jeza na reki Savinji, zaselka Struge in zemeljskega plazu v zaselku Strmec.

Nato se je odpravila Prekmurje, kjer si je skupaj z županjo Občine Črenšovci Vero Markoja ogledala poškodovan protipoplavni nasip v Dolnji Bistrici. Temu sledi delovno kosilo z dvanajstimi župani s tega območja, ki bodo predsednico seznanili z načrti za obnovo.

Obisk prizadetih območij pa bo Pirc Musar sklenila v Črni na Koroškem, ki jo je obiskala že takoj po umiku narasle vode. Tudi tam si bo ogledala posledice poplav in se sestala z županjo Romano Lesjak, predstavniki občine in civilne zaščite, gasilci in gospodarstveniki.

vir: LOKALEC.SI

Oddaj komentar