Na Tržnici Tabor kmalu “druga priložnost” za manj odpadkov

Tržnica Tabor. FOTO: Snaga

V soboto, 13. aprila, bodo med 8. in 13. uro na tržnici Tabor organizirali prvi dogodek, s katerim želijo prispevati k oživitvi tudi te lokacije. Druga priložnost je dogodek, ki ga lahko izkoristimo vsi, ki imamo doma v omarah, na podstrešju ali v kleti kakšne uporabne predmete, ki jih ne uporabljamo in potrebujemo več, so pa te stvari še zmeraj uporabne. Po statističnih podatkih vsak Slovenec letno zavrže do 10 kilogramov še uporabnih stvari.
Namesto v zbirni center lahko te stvari prihodnjo soboto odnesete na tržnico Tabor, kjer vam bo dodeljeno ustrezno prodajno mesto, za katerega boste  plačali simbolično najemnino v višini 2 €. Prodajalci se lahko prijavite s pomočjo prijavnice, ki jo najdete na tržnici Tabor, v prostorih mestne četrti Nova vas in spletni strani Snage. Zaželena je prehodna prijava, čeprav bodo prodajna mesta dodeljevali tudi neposredno na dogodku. V primeru, da bo prijavljenih več, kot je prostora, bodo imeli prednost tisti prodajalci, ki so s prijavo svoj prihod predčasno najavili. “To bo sobota, namenjena druženju, saj se nam bodo na tržnici pridružili ponudniki, ki jih doslej na tej lokaciji še ni bilo. Tudi za sladkosnede bomo poskrbeli,” sporočajo iz Snage.

Ponovna uporaba je način življenja, ki prihaja tudi v mariborski vsakdan

Evropska unija ponovno uporabo postavlja na drugo najbolj zaželeno mesto, ko priporoča, kako odgovorno ravnati z odpadki, in sicer ponovna uporaba sledi preprečevanju nastajanja odpadkov. Po eni strani gre torej za zmanjševanje količin odpadkov, katerih vsak povprečen Mariborčan na leto proizvede več kot 150 kilogramov. Seveda pa Druga priložnost pomeni tudi dodaten vir zaslužka za tiste, ki si bodo vzeli čas in skušali stvari, ki še služijo svojemu namenu, vendar jih sami ne potrebujejo več, prodati.

FOTO: pixabay.com

Maribor je lani sprejel strategijo prehoda v krožno gospodarstvo, z Drugo priložnostjo pa se v ta proces na ravni gospodinjstva lahko vključi vsak posameznik. Četudi ne prodaja ali kupuje, lahko tržnico obiščete in si ogledate ponudbo. “Želimo si, da tržnica ob sobotah ponovno postane mesto srečanja, klepeta, druženja. Zato v vsakem letnem času, tudi pozimi, saj ima tržnica Tabor, podobno kot mala tržnica na Kidričevem trgu, popolnoma pokrit del, načrtujemo en dogodek, za katerega upamo, da bo med občani dobro sprejet in ga bodo, kot na mali tržnici, vzeli za svojega,” še sporočajo iz Snage.

Oddaj komentar