Mariborska filozofska fakulteta obeležuje jubilej

Filozofska fakulteta Univerze v Mariboru danes obeležuje 15 let od ustanovitve. Ker korenine humanističnega in družboslovnega študija na fakulteti segajo veliko dlje, se bodo na slovesnosti posvetili tudi 35-letnici univerzitetnih in 60-letnici višješolskih študijskih programov, ki so se izvajali v okviru nekdanje pedagoške fakultete in akademije.

Slovesnost bo danes ob 18. uri v Amfiteatru dr. Vladimirja Bračiča. Pozdravne nagovore bodo imeli dekan fakultete Darko Friš, rektor univerze Zdravko Kačič in državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Mitja Slavinec. Slavnostni govornik bo pisatelj, dramatik in nekdanji diplomant Pedagoške akademije Tone Partljič, so sporočili z univerze.

Podelitve plaket

Vse tri jubileje bodo obeležili s podelitvami plaket dosedanjima dekanoma. To sta Marko Jesenšek, ki je vodil fakulteto od leta 2006 do leta 2015, in Božidar Kante, ki je bil njen dekan od 2015 do 2019.

Oddelek za slovanske jezike in književnosti, oddelek za germanistiko ter oddelek za anglistiko in amerikanistiko bodo prejeli posebno priznanje za 60-letno tradicijo svojih študijskih programov.

Na slovesnosti bodo podelili tudi tradicionalne nagrade in priznanja, ki jih na fakulteti od leta 2014 podeljujejo v spomin na jezikoslovca in humanista Franca Miklošiča. Miklošičevo nagrado za izjemne znanstvenoraziskovalne dosežke v letu 2021 prejme Tibor Rutar, čigar odmevni raziskovalni vrhunec predstavlja samostojna znanstvena monografija z naslovom Rational Choice and Democratic Government: A Sociological Approach, ki je v letu 2021 izšla pri mednarodni založbi Routledge.

Pedagoška akademija je bila v Mariboru ustanovljena leta 1961

Miklošičeva priznanja za nadpovprečno kakovostna magistrska dela prejme devet študentov: na študijskem področju sociologija Timotej Fafulić, germanistika Tanja Mencigar, psihologija Vesna Vrečko Pizzulin, anglistika in amerikanistika Živa Rizmal, pedagogika Laura Kovač, slovenistika Sarah Jerbic, prevodoslovje Ana Marić, umetnostna zgodovina Nike Duh in na študijskem področju zgodovina Špela Chomicki.

Pedagoška akademija je bila v Mariboru ustanovljena leta 1961. V njenem okviru so zaživeli nekateri študiji, ki se danes izvajajo v okviru filozofske fakultete.

Leta 1975 je Pedagoška akademija postala eden ustanovnih členov Univerze v Mariboru. V tistih letih je dobila stavbo na Gosposvetski cesti, v kateri je še danes tudi filozofska fakulteta.

Leta 1986 je akademija prerasla v Pedagoško fakulteto. Dodiplomskim študijskim programom so se pridružili podiplomski, standardnim dvopredmetnim programom so se začeli pridruževati enopredmetni.

Pedagoška fakulteta je pod svojo streho združevala humanistične, družboslovne in naravoslovne vede ter izobraževanje učiteljic in učiteljev. V študijskem letu 2006/2007 pa se je razdelila na tri manjše fakultete, in sicer Pedagoško fakulteto, Fakulteto za naravoslovje in matematiko ter Filozofsko fakulteto.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar