Mariborčanka s šivanimi junaki navdušuje po vsem svetu

Vir: Facebook stran Manica K. Musil

Mariborčanka Manica K. Musil s svojimi slikanicami, ki niso narisane, temveč zašite, navdušuje otroke po vsem svetu. Tekstilne ilustracije ustvarja s kombiniranjem različnih materialov – blaga, filca, vate, volne, niti, žice in papirja. Izbor svojih stvaritev trenutno razstavlja v UGM Studiu v Mariboru.

Sicer arhitektka se je z ilustracijo začela ukvarjati leta 2011. Kot izpostavljajo v Umetnostni galeriji Maribor (UGM), je sprva svoje zgodbe za otroke ilustrirala v grafični tehniki, sčasoma pa se je njen oblikovalski pristop spremenil. Podob preprosto ni več risala, ampak jih začela šivati, lepiti in kvačkati.

Leta 2013 je nastala prva knjiga Koza Cilka, sledile so ji Koza Cilka in kdo je popil vodo (2014), Pobalinska pujsa (2015), Čarobna školjka (2016), Komar Janez (2016) in Slon Stane (2017).

Maničin ustvarjalni proces poteka tako, da ima naprej v glavi zgodbo, ki si jo zapiše in skicira, šele nato jo sešije. Za pripravo posamezne knjige porabi več mesecev.

Protagonisti pripovedi so običajno živali, za katere pravi, da jih imajo otroci zelo radi in se z njimi veliko lažje poistovetijo. Besedila v slikanicah so v obliki stripa, tečejo vzporedno z ilustracijami.

Slikanice prebirajo otroci na Kitajskem, v Braziliji, Švici, Nemčiji, Avstriji, Španiji, Turčiji in Pakistanu ter kmalu še v Rusiji in Indiji.

Slikanica Pobalinska pujsa se je v kitajski provinci Jiangsu lani uvrstila na lestvico najboljših knjig za otroke. Dve leti prej je bila izbrana za najlepše oblikovano knjigo za otroke in mladino na Slovenskem knjižnem sejmu, še leto prej pa je bila Manica K. Musil uvrščena med deset najboljših ilustratorjev mednarodnega festivala ilustracije Cow v Ukrajini.

Slikanici Slon Stane ter Trije mucki in zmaj sta ji leta 2016 prinesli dve zlati medalji newyorške revije za sodobno ilustracijo 3×3.

Tega leta je bila v Lutkovnem gledališču Maribor po likovni predlogi slikanice Pobalinska pujsa v režiji Mihe Goloba in z glasbo Vaska Atanasovskega zasnovana interaktivna predstava za otroke. Ob tem je avtorica v sodelovanju z arhitektko Tejo K. Lozar in mariborskimi vrtci okrasila prostor pred lutkovnim gledališčem s piščanci iz omenjene knjige.

Podoben je bil njen projekt v času Evropske prestolnice kulture (EPK) leta 2012, ko so otroci z malimi glinenimi hišicami napolnili mariborski Trg Leona Štuklja.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar