Klinika za pediatrijo UKC Maribor bogatejša za nov respirator, prvi tovrsten v Sloveniji

Na Kliniki za pediatrijo UKC Maribor vsako leto zdravijo okoli 90 otrok z boleznimi pljuč, ki potrebujejo intenzivno zdravljenje z respiratorjem. Klinika si je že dalj časa prizadevala za nakup otroškega ventilatorja z vgrajeno najnovejšo tehnologijo za nadzor stanja pljuč, ki bi življenjsko ogroženim mladim bolnikom zagotovil vrhunsko zdravljenje, so zapisali na družabnih omrežjih v UKC Maribor.

Omogočeno neprestano spremljanje stanja pljuč

“Z donacijo Lek d.d. član skupine Sandoz, ki je del Novartisa, smo zdaj željo tudi uresničili – na pobudo mamice našega bolnika, gospe Manje Gašpar, nam je podjetje Lek d.d. v preteklem letu doniralo 50.000 evrov za nabavo aparata, ki je zdaj tudi prispel v prostore Enote za intenzivno nego in terapijo otrok Klinike za pediatrijo, kjer bo v uporabi,” so se iskreno zahvalili v objavi.

Prvi takšen aparat v Sloveniji

Pojasnili so, da bo nov respirator z impedančno tomografijo omogočil nepretrgano spremljanje stanja pljuč/predihanosti pljuč hudo bolnih otrok in tako omogočal takojšnje ukrepanje. “Gre za prvi takšen aparat v Sloveniji in v UKC Maribor pričakujemo, da bo dal nov zagon tudi na znanstveno-raziskovalnem področju,” so še pojasnili.

Oddaj komentar