Janša predstavil načrt za prvo sproščanje ukrepov

Janez Janša

Janša: Prvo sproščanje ukrepov ob manj kot 1200 hospitaliziranih in padcu sedemdnevnega povprečja okužb pod 1350.

Predsednik vlade RS je na seja vlade spregovoril tudi o morebitnem sproščanju ukrepov. Glede na številke zadnjih dni sicer ni za pričakovati, da bi prišlo do večjega sproščanja, kljub pozivom gospodarskih organizacij in šol.

Na predlog ministrstva za zdravje in svetovalne strokovne skupine za covid-19 je vlada določila kriterije za odpravo omejitvenih ukrepov za različne faze umirjanja epidemije. Zdravstvo deluje na skrajni meji zmogljivosti in le skupaj in z odgovornim ravnanjem lahko zmanjšamo obremenitve,” je sporočil premier Janez Janša.

Ko je število okužb v sedemdnevnem povprečju večje od 1350, hospitaliziranih pa je več kot 1200 ljudi, velja črna faza, vsi ukrepi za omejevanje širjenja novega koronavirusa pa ostajajo.

Črna faza

Število okužb: več kot 1350
Število hospitaliziranih: več kot 1200

Ukrepi kot veljajo.

Rdeča faza

Število okužb: manj kot 1350
Število hospitaliziranih: manj kot 1200

Ob upoštevanju ukrepov se sprosti javni potniški promet v omejenem obsegu, prav tako muzeji, knjižnice, galerije, frizerji ter manikura in pedikura.

Oranžna faza

Število okužb: manj kot 1000
Število hospitaliziranih: manj kot 1000

Odprtje servisnih dejavnosti in trgovin ter vrtcev in šol za učence s posebnimi in prvo triado. Sprostijo se športne aktivnosti na prostem vključno s smučišči, dovoljeno je zbiranje do deset oseb, odpravljena je prepoved prehoda občinskih meja v vseh regija, ki dosežejo to stanje.

Rumena faza

Število okužb: manj kot 600
Število hospitaliziranih: manj kot 500

Odprejo se osnovne šole, v šolske klopi se vrnejo tudi zaključni letniki srednje šole. Odpravljena je prepoved prehoda občinskih meja v vseh občinah, pa tudi prepoved gibanja v nočnem času.

Zelena faza

Število okužb: manj kot 300

Odpravljene so vse omejitve, ob tem pa veljajo splošno higienski ukrepi. Še vedno pa ostajajo zaprti bari in diskoteke.

 

Oddaj komentar