Janez Poklukar: “Ta jesen bo najbolj naporen del epidemije”

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 sta sodelovala minister za zdravje Janez Poklukar in državni sekretar v Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Damir Orehovec.

Vlada novinarska konferenca je bila namenjena odločitvam in ukrepom, ki jih je na današnji dopisni seji sprejela Vlada RS.

Testiranja za določene panoge bo kril državni proračun

Vlada je danes izdala uredbo o spremembah in dopolnitvah uredbe o izvajanju presejalnih programov za zgodnje odkrivanje okužb s koronavirusom. S spremembami in dopolnitvami je vlada določila dejavnosti, za katere sredstva krije proračun. To so zaposleni v zdravstvu, v socialnovarstvenih zavodih, v dejavnostih vzgoje in izobraževanja, vključno z visokošolsko dejavnostjo. Ravno tako to velja za osebe, ki izvajajo storitve ali prodajo blaga, organizirajo prireditve in izvajajo vzgojo in izobraževanje na področju verske svobode. Za osebe, za katere je z odloki vlade določeno obvezno testiranje na virus, ter za skupine, za katere je uredba veljala že do sedaj. Sredstva za učence 3 triade in dijake, se prav tako zagotovi iz proračuna RS.

Cepljenje s tretjim oz. poživitveni odmerkom

S tem je današnja seja vlada pripomogla k spremembi nacionalne strategije. Pri tej so vanjo vnesli tretji odmerek, po priporočilih svetovalne skupine za cepljenje, je ta namenjen osebam s slabim imunskim sistemom, ki seveda skupaj z osebnim zdravnikom podajo odločitev za tretji odmerek oz. za poživitveni odmerek.

Poklukar še pojasni, da v teh dneh v stroki na splošno, še posebej v medicinski, potekajo razprave o tem, kdaj pričeti z osvežilnim odmerkom: “Prav gotovo bo cepljenju imunsko oslabljenih oseb v bližnji prihodnosti sledilo tudi cepljenje s tretjim odmerkom najbolj ranljivih skupin – starostnikov v DSO-jih, zaposlenim v zdravstvu, v socialnem varstvu, v šolstvu in seveda vsem starejšim od 60 let.

Na podlagi mnenja stroke so v nacionalno strategijo dodali določbo, da cepljene osebe ob rizičnem stiku ne odhajajo v karanteno v obdobju devetih mesecev po polnem cepljenju.

Minister za zdravje je še povedal, da četrti val je že tu: “Dejstvo je da je četrti val tukaj, in da se nam bo v jeseni in pozimi zgodil v velikem obsegu.” Kaj nas čaka v jeseni? “Ponovno bomo šli skozi težko obdobje, psihološki vpliv četrtega vala že čutimo. Ta jesen bo najbolj naporen del epidemije,” pravi Poklukar.

1 KOMENTAR

  1. 🤣🤣 kaj ni bila že lanska jesen ključna. Ne vem če smo že kdaj imeli tako bistrega ministra za zdravje kot je ta kljukec, ki misli z Jaševo glavo

Oddaj komentar