To so finalisti nagrade Slovenski start:up leta 2020

09Evegreen, Influee, Grid instruments, InstaText in Mouzen so tista startup podjetja, ki se letos kot finalisti potegujejo za prestižni naziv Slovenski start:up leta 2020.

Nagrado, ki jo že trinajsto leto zapored podeljuje Start:up Slovenija v sodelovanju s Slovenskim podjetniškim skladom, Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo ter aktivnimi deležniki slovenskega ekosistema, dobi podjetje oziroma ekipa, ki s svojimi dosežki, dejanji, ugledom in razvojnim potencialom predstavlja novo generacijo slovenskih inovativnih podjetnikov.

Evegreen
Onesnaženost okolja s plastiko je postal eden izmed največjih izzivov moderne družbe, zato je iskanje naravi prijaznih rešitev nuja za ohranitev okolja za naše potomce. Plastiki primerna alternativa je bio-plastika, a ta zaradi sestave mnogokrat ni 100-odstotno razgradljiva.

FOTO: Startup.si

 

Startup Evegreen razvija 100 % bio-razgradljive, naravi prijazne materiale na osnovi organskih odpadkov, ki jih proizvedejo različna industrijska ter uvozna podjetja. Tako jih po eni strani razbremenijo stroškov z odpadki, po drugi pa nadomestijo del njihove ponudbe z zelenimi, inovativnimi izdelki. Do sedaj so pri ustvarjanju novih receptur uporabili že pšenično slamo, riževe in pšenične luščine ter odpad kave.

V letu 2019 je Evegreen sklenil sodelovanje z Gorenjem, BSH, Plastiko Skaza, Kemijskim inštitutom, Svečo, v 2020 pa z Atlantic Groupo ter slovensko mikropivovarno Clef Brewery. Njihov potencial je prepoznalo že veliko organizacij, vse od Gospodarske zbornice Slovenije pa do Evropske komisije.

Influee

Ameriški podjetnik, bloger in pionir marketinga je dejal: “Ljudje ne kupujejo produktov in storitev. Ljudje kupujejo odnose, zgodbe in čarobnost.” V današnji poplavi produktov je naša pozornost omejena bolj kot kadarkoli doslej. Ljudje vedno manj pozornosti namenjajo oglasom, zato danes podjetja gradijo odnose s svojimi uporabniki s pomočjo influencerjev in kreatorjev pristnih vsebin. Pri tem se srečujejo z izzivom, kje in kako najti najbolj primerne za svojo blagovno znamko.

FOTO: Startup.si

Influee je platforma, na kateri lahko podjetja na enem mestu najdejo kreatorje vsebin in influencerje za svoje občinstvo. Z nekaj kliki v široki Influee bazi izberejo influencerja glede na interese, nacionalnost, avtentičnost in odzivnost njegovih sledilcev. Podjetja na enem mestu spremljajo analitiko vseh kampanj, generirajo nove vsebine za druge oglaševalske kanale in sproti spremljajo doseženi učinek.

Ekipa Influee uspešno sodeluje z globalnimi blagovnimi znamkami, kot so EQUA, Luna/TBWA, Studio Moderna, Sensilab, Ličila.si, Bob, Filippo Loreti in Layoners.

Grid instruments

V zadnjih letih smo priča skokoviti rasti obnovljivih virov energije, toplotnih črpalk in polnilnic za električna vozila. To povzroča preobremenjenost določenih delov omrežja, saj elektrodistribucijska podjetja nimajo pregleda nad celotnim omrežjem. Za varno in zanesljivo dobavo električne energije je potrebno uvesti nove pristope k upravljanju infrastrukture, kar zahteva dobro poznavanje omrežja.

FOTO: Startup.si

Ekipa Grid Instruments razvija sistem Gridscope, ki elektrodistribucijskim podjetjem omogoča dobro poznavanje omrežja in posledično premišljeno načrtovanje razširitve ter ojačitve svoje infrastrukture.

Rešitev je sestavljena iz več delov, in sicer merilne opreme v obliki stacionarnih in prenosnih naprav, ter platforme, ki pretvarja, analizira in spremlja zbrane podatke iz naprav v realnem času. Te identificirajo ter dajejo oceno parametrov njihovega omrežja, ki so potrebni za uporabo v drugih naprednih sistemih za spremljanje in nadzor omrežja.

Ekipa je že uspešno izvedla pilotni projekt za del rešitve pri slovenskemu elektrodistribucijskem podjetju.

InstaText

Podjetniki, profesorji na fakultetah, pisci knjig, pravni strokovnjaki, zaposleni v prevajalskih agencijah in vladnih inštitucijah pri svojem delu pogosto pisno komunicirajo v angleškem jeziku. Vsem, ki jim besede ne tečejo tako gladko kot v maternem jeziku, to povzroča nemalo stresa, predvsem pa jim jemlje ogromno časa. Za boljšo razumljivost in berljivost pogosto posegajo po obstoječih orodjih, ta pa jim nudijo le slovnično korekcijo besedil.

FOTO: Startup.si

InstaText je spletna platforma, ki na podlagi umetne inteligence ustvari takojšnja priporočila in ideje, kako vsebinsko izboljšati tekst, ga narediti bolj berljivega in razumljivega. Za razliko od Grammarly-ja, ki je osredotočen na slovnične popravke, InstaText besedila obogati, saj piscu ponudi predloge za izboljšano besedišče ter ustreznejšo rabo besed, popravi pa tudi slovnične napake. Če je potrebno, preoblikuje celoten stavek in ga umesti v kontekst besedila.

Samo v prvih treh mesecih, odkar je ekipa rešitev lansirala na trg, je zaposlenim v akademskih krogih prodala za več kot 30.000 evrov licenc. Trenutno štejejo več kot 3.000 aktivnih uporabnikov.

Mouzen

Ste vedeli, da zaposleni v pisarnah v povprečju presedijo za računalnikom okrog 1.900 ur letno? To predstavlja za zaposlene precejšen izziv, predvsem z vidika zdravja in dobrega počutja. Statistika kaže, da se število mišično-skeletnih težav v zadnjih letih občutno povišuje, s tem pa tudi število bolniških odsotnosti.

FOTO: Startup.si

Mouzen je ergonomični pripomoček, ki med delom za računalnikom optimizira položaj roke, s tem pa zmanjša napetost v zapestju in ramenih. Posebni ErgoFlow mehanizem omogoča uporabniku prosto in udobno premikanje roke v vse smeri, podpora pa spodbuja vzravnano držo v predelu hrbtenice. Mouzen, ki ga lahko enostavno namestite na svojo delovno površino v samo 6 sekundah, je produkt tehnično dovršenega znanja in ličnega dizajna.

Študija je pokazala, da so uporabniki s pomočjo pripomočka Mouzen zmanjšali obremenitve v zapestju za kar 72 odstotkov. Produkt je bil uspešno lansiran na platformah Kickstarter in Indiegogo, kjer so v treh dneh presegli zastavljeni cilj. Trenutno imajo več kot 900 uporabnikov.

To so finalisti. Le kdo bo letošnji nosilec laskavega naziva? Pridružite se jim v živo v petek, 22. maja ob 20. uri na Facebook strani Start:up Slovenija.

Oddaj komentar