Epidemija hepatitisa A, okuženi na zagrebških šolah

Fotografija je simbolična. Vir: pixabay.com

V Zagrebu že dva meseca razsaja epidemija hepatitisa A, največ okuženih pa je med srednješolci, poroča hrvaški časnik Jutarnji list. Epidemija se je začela z okuženim kuharjem na eni od zagrebških šol, po zagotovilih strokovnjakov za javno zdravje pa je stanje pod nadzorom.

“Od začetka marca do zdaj smo zabeležili 57 primerov hepatitisa, večinoma med srednješolci. Bolezen smo odkrili med učenci treh šol in med njihovimi družinskimi stiki,” je za Jutarnji list potrdil Branko Kolarić, direktor zagrebškega izobraževalnega inštituta za javno zdravje Dr. Andrija Štampar.

Epidemija je po besedah Kolarića popolnoma pod nadzorom, okoli 45 pacientov pa je že ozdravelo. “Možno je, da bo število okuženih na koncu večje, ker je inkubacijska doba pri hepatitisu A en mesec, v nekaterih primerih celo dva,” je dodal in poudaril pomen higiene. “Šole so dobile navodila, ki so jih posredovale staršem in otrokom. Bi pa apeliral na vse državljane, naj si umivajo roke,” je dejal.

Epidemija hepatitisa A na Hrvaškem se je po poročanju hrvaškega spletnega portala Direktno.hr začela na Gostinsko-turistični šoli Zagreb, kjer je kuhar, ki ni vedel, da je okužen s hepatitisom A, pripravljal obroke hrane za otroke.

To je konec minulega tedna za Direktno.hr potrdil tudi ravnatelj šole Mladen Smodlaka. “Primeri hepatitisa so se začeli pojavljati v času praznikov. Najprej je šlo za en primer, potem pa mi je kolegica v nedeljo javila, da se je pojavil še en,” je dejal Smodlaka. Dodal je, da pouk od tedaj poteka na daljavo, prostore v šoli pa so razkužili.

Virus hepatitisa A se prenaša prek vode in hrane ali prek umazanih rok. Bolezen se dogaja v jetrih, glavni simptom pa je zlatenica, ki se pozna na koži.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar