Dokončno sprejeta nova pravila o plastičnih izdelkih

Vir: pixabay.com

Dokončno sprejetje novih pravil o plastičnih izdelkih za enkratno uporabo za zmanjšanje onesnaževanja morja s plastičnimi odpadki. Do leta 2021 naj bi bili med drugim tako prepovedani plastični kozarčki, pribor, krožniki in slamice za enkratno uporabo.

Svet EU je minuli teden sprejel ambiciozne ukrepe, ki jih je Evropska Komisija predlagala za obravnavo morskih odpadkov iz desetih plastičnih izdelkov za enkratno uporabo, ki se najpogosteje nabirajo na evropskih obalah, ter zapuščene ribolovne opreme in oksorazgradljive plastike.

Če so na voljo cenovno dostopne alternative, bodo plastični izdelki za enkratno uporabo na trgu prepovedani. Pri ostalih izdelkih je poudarek na omejevanju uporabe prek zmanjšanja potrošnje na nacionalni ravni, zahtevah glede zasnove in označevanja ter obveznostih proizvajalcev v zvezi z ravnanjem z odpadki in njihovim odstranjevanjem.

Prvi podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans, ki je pristojen za trajnostni razvoj je za Zvezo potrošnikov Slovenije dejal: “S sprejetjem konkretnih ukrepov za zmanjšanje potrošnje plastičnih izdelkov za enkratno uporabo smo naredili ambiciozen korak naprej. Nova pravila nam bodo pomagala pri varovanju zdravja ljudi in okolja, hkrati pa bodo spodbujala bolj trajnosten način proizvodnje in potrošnje.”

Komisar za okolje, pomorske zadeve in ribištvo Karmenu Vella pa je povedal: “Zakonodaja o plastiki za enkratno uporabo bo zajela 70 odstotkov predmetov, ki onesnažujejo morja, s čimer bo preprečila okoljsko škodo, ki bi sicer do leta 2030 stala 22 milijard evrov.”

Vir: pixabay.com

Kaj prinašajo nova pravila?

Kot pišejo  na Zvezi potrošnikov Slovenije nova pravila prinašajo slednje:

  • Prepoved nekaterih plastičnih izdelkov za enkratno uporabo, za katere na trgu obstajajo druge možnosti: vatiranih palčk, jedilnega pribora, krožnikov, slamic, mešalnih palčk, palic za balone, kozarcev, skodelic, posode za hrano in pijačo iz ekspandiranega polistirena ter vseh izdelkov iz oksorazgradljive plastike;
  • ukrepe za zmanjšanje potrošnje plastičnih posod za živila in kozarcev za pijače ter posebno označevanje nekaterih izdelkov;
  • sheme razširjene odgovornosti proizvajalcev za kritje stroškov odstranjevanja odpadkov, ki se bodo uporabljale za izdelke, kot so cigaretni filtri in ribolovna oprema;
  • cilj 90-odstotnega ločenega zbiranja plastenk do leta 2029 in zahtev za zasnovo, po katerih bodo morali biti pokrovčki povezani s plastenkami, ter cilj vključitve 25 % reciklirane plastike v plastenke iz PET od leta 2025 in 30 % v vse plastenke od leta 2030.

Kakšni so ukrepi?
Po poročanju ZPS je sedaj  na vrsti objava besedil v Uradnem listu Evropske unije. Direktiva bo začela veljati 20 dni po objavi. Države članice bodo nato imele na voljo dve leti časa, da jo prenesejo v nacionalno zakonodajo. V Direktivi so določeni različni roki za prenos v nacionalno zakonodajo v zvezi z nekaterimi ukrepi:

  • prepovedi in obveznosti označevanja bo treba začeti izvajati dve leti po začetku veljavnosti;
  • pokrovčki in zamaški bodo morali ostati povezani z vsemi posodami za pijače do prostornine treh litrov pet let po začetku veljavnosti te direktive;
  • z uresničevanjem dodatnih obveznosti za razširjeno odgovornost proizvajalcev bodo morali pričeti med januarjem 2023 in 31. decembrom 2024, odvisno od izdelka, poroča ZPS.

Oddaj komentar