Častitljivih 105 let Marije Žekš, ki je v MTT Maribor začela delati pri 14 letih

Marija Žekš jesen življenja preživlja v Domu starejših občanov Ljutomer. Na današnji dan, 12. 8. 2021, praznuje svoj 105. rojstni dan v krogu svojih najbližjih in prijateljev.

Kaj je skrivni recept za dolgo življenje pa Marija Žekš pove: “Nikoli nisem pila alkohola in najrajši imam navadno vodo. Bila sem in sem še vedno zelo pozitivna in nasmejana, kar pa mislim da je ključni recept za dolgo življenje.”

Marija Žekš se je rodila 12. Avgusta 1916 v Dreveniku pod Bočem z dekliškim priimkom Kovačič. Odraščala je pri rejnici v Mariboru. Delati je začela že pri štirinajstih letih, in sicer v tekstilni tovarni MTT v Mariboru. Skoraj vse življenje je delala v različnih službah. Poročila se je s Prekmurcem Alojzom Žekšem in se leta 1939 z možem preselila v Pečarovce, kjer je bila Marija zaposlena kot kuharica na osnovni šoli Pečarovci. V življenju je povila hčerko Olgo in sina Mirka. Ponosna je na svoje vnuke in pravnuke. Upokojila se je leta 1968, po upokojitvi se je njeno življenje umirilo. Leta 1999 je postala vdova.

Vesela, da je dočakala visoko starost

Zadnjih nekaj let jesen življenja preživlja v Domu starejših občanov Ljutomer. Vesela in srečna je, da je dočakala visoko starost. Povedala je, da je celo življenje živela skromno. Jubilantka Marija Žekš je najbolj vesela obiska svojih najdražjih. Rada se druži s stanovalci Doma starejših občanov Ljutomer. Negovalke in medicinske sestre jo opišejo kot potrpežljivo gospo, kot je bila celo življenje. Vedno se zahvali za vsako pomoč, rada je urejena in lepo oblečena. Čeprav ima za seboj 105 let življenja je vesela, da še živi. Malo slabše vidi in sliši, še vedno pa se rada nasmeje in pošali. Marija Žekš je najstarejša članica Društva upokojencev Beltinci.

Ob njenem rojstnem dnevu ji bodo jutri, 13. 8. 2021 ob 10. uri, v Domu starejših občanov Ljutomer pripravili posebno slavje s kratkim kulturnim programom, kjer ji bodo voščili še na mnogo zdravja. V domski kuhinji bodo jubilantki spekli torto, po okusu, ki ga ima najraje. Vzporedno z dogodkom bodo postavili tudi klopotec. V DSO Ljutomer je preko 100 let starih 5 stanovalcev, med katerimi je tudi gospa Marija.

Oddaj komentar