Bi se prepoznali na fotografiji izpred več kot 30 let?

Foto: Zora Plešnar

Ob zaključku retrospektivne razstave Zore Plešnar Umetnostna galerija Maribor vabi Mariborčane, da se prepoznate na njenih fotografijah, ki jih je posnela v 80. letih prejšnjega stoletja.

Gre za serijo 13 fotografij iz cikla Mariborski obrazi, v katerem je fotografinja ujela portrete takratnih (in morda še današnjih) mariborskih prodajalcev. Zora Plešnar se je namreč v tri desetletja trajajočem opusu vseskozi posvečala tudi portretom, kjer se je polno izrazila njena topla, komunikativna narava. Pri portretih odraslih je Plešnarjeva pozornost pogosto posvetila portretirančevemu okolju ali njegovi dejavnosti (Fotograf, Sodar, Predica, Šivilja, Delavka), značilno je tudi zanimanje za navadnega človeka. V ciklu portretov z mariborskimi prodajalci lahko prepoznamo okolje tržnice, obrtniških delavnic in stojnic s hrano.

Vabljeni vsi, ki bi se prepoznali na fotografijah
Ob zaključku njene prve velike pregledne razstave si je fotografinja Zora Plešnar želela nekaj fotografij iz omenjene serije podariti. Zato UGM vabi vse, ki prepoznate sebe ali vaše bližnje na fotografijah, da se oglasite preko telefonske številke 022294696 ali elektronske pošte info@ugm.si.

Portretirancem bomo originalne fotografije podarili to soboto 3. avgusta, ob 11.00, v Umetnostni galeriji Maribor, na Strossmayerjevi 6.

Oddaj komentar