Beovičeva: „Delež precepljenih ni odvisen od države, ampak od zdravstvene prosvetljenosti prebivalstva“

Bojana Beovič

„Delež precepljenih ni odvisen od države, ampak od zdravstvene prosvetljenosti prebivalstva, ki razume, da je potrebno, da se cepimo,“ je na današnji novinarski konferenci izpostavila Bojana Beovič, vodja posvetovalne skupine za cepljenje.

Odobreno cepljenje otrok od 12. leta starosti

“Pri cepljenju je novica prejšnjega tedna pozitivno mnenje za cepljenje otrok od 12. leta starosti naprej,” je dejala Beovičeva in dejala, da je bila odločitev pričakovana. „Pri nas se bo tako tudi začelo cepljenje otrok od 12. leta naprej, verjetno bi bilo smiselno, da bi to cepljenje najprej priporočili otrokom, ki imajo kronične bolezni.“ Dejala je, da so Britanci ugotavljali, da so nekateri otroci imeli bistveno težje oblike bolezni, tako da je tudi za to, po njenih besedah, dobro, da se cepijo. Pa tudi zaradi splošne precepljenosti celotne populacije. 

Cepljenje maturantov

Glede maturantov je dobro, da so zaščiteni, čeprav so že precej zaščiteni s prvim odmerkom, po drugi strani pa nekatere skrbi reakcija, zaradi katere imajo lahko kakšen dan vročino, torej se bodo težje učili, težje opravljali svoje obveznosti,  zato je prepuščena odločitev vsakemu posameznemu maturantu za cepljenje. Kot sama vem, so se nekateri že cepili,” pa je dejala o cepljenju maturantov.

Prvi odmerek cepiva naj bi preprečil hujše posledice bolezni

Prvi odmerek že dobilo približno 39 odstotkov, polno cepljenih pa naj bi bila že približno četrtina. Prvi odmerek naj bi preprečil hujše posledice bolezni, zato pravi Beovičeva je to najpomembnejši podatek, saj preprečuje hospitalizacijo, lahko tudi usoden izid bolezni. Drugi odmerek je po njenih besedah učinkovit tudi proti različicami, ki so se toliko spremenile, da cepivo nanje povzroči slabšo učinkovitost proti njim.

Kdor se je cepil z Astrozeneco, naj se z drugim odmerkom čim kasneje

Omenila je, da so v Veliki Britaniji najprej se lotili čim večjega cepljenja s prvim odmerkom. Pri nas velja, da se cepiva uporablja v skladu z evropsko agencijo za cepiva, priporoča pa, da bi se z drugim odmerkom cepili čim kasneje, intervali so skladni z agencijo, priporočajo pa, da tisti, ki so se se cepili s prvim odmerkom AstraZeneca, da se čim kasneje cepijo z drugim odmerkom, nekje proti 12 tednom, ker naj bi to povzročilo boljšo zaščito. Sicer pa se lahko cepijo med 6. in 12. tednom od prejema prvega odmerka.

Prebolelniki le z enim odmerkom cepiva

Pravi, da je prav tako presoja osebe, ki je že prebolela covid, kdaj se bo cepila proti tej bolezni. Izpostavila je, da je dovolj en sam odmerek cepiva pri prebolelnikih, se pa priporoča, da bi to naredili, preden mine šest mesecev po preboleli bolezni. Za ohranjanje zdravja pred zaščito bolezni naj bi bil dovolj en odmerek, je še enkrat izpostavila, a da se nekateri prebolelniki cepijo tudi z dvema.

Oddaj komentar