Ruska delegacija v Mariboru o ruskem muzeju in logističnem centru na letališču

Na obisku v Sloveniji se je z delegacijo mudil ruski minister za zveze in množične komunikacije Nikolaj Nikiforov. Skupaj z ministrom Gorazdom Žmavcem in županom Andrejem Fištravcem so najprej obiskali bodoči ruski muzej v Melju ter dorekli podrobnosti vzpostavitve načrtovanega ruskega muzeja v Melju, od koder so odšli na letališče, kjer so spregovorili o vzpostavitvi logističnega centra na mariborskem letališču.

minister za zveze in množične komunikacije Nikolaj Nikiforov

V Melju kjer bi naj zaživel spominski center in muzej, je ob obisku ruskega ministra Nikiforovega potekalo tudi prvo zasedanje slovensko-ruskega organizacijskega odbora za vzpostavitev tega muzeja, na katerem so dorekli nadaljnje korake k temu cilju. “Dogovorili smo se o vseh formalnostih, ki so potrebne za zagon tega spominskega in kulturnega centra,” je povedal Nikiforov.

Kot je ob tem povedal mariborski župan Andrej Fištrave, bodo prihodnji mesec odkupili prostore za muzej, nato pa bodo kupljeno nepremičnino predali posebnemu skladu, ki jo ustavlja ruska stran in bo nato prevzela vse nadaljnje korake. Kdaj bo muzej lahko odprl vrata za širšo javnost, je odvisno od hitrosti teh korakov. “Bistveno je, da smo rešili vsa vprašanja, povezana z lastništvom in nakupom. Ruska stran ima denar, da ta projekt realizira,” je pojasnil Fištravec.

župan MOM Andrej Fištravec

Nikiforov je še ob koncu današnjega obiska v Mariboru sporočil, da se ruska in slovenska pošta dogovarjata o vzpostavitvi logističnega centra na mariborskem letališču. Slovenska in ruska stran sta ob tej priložnosti tudi dorekli podrobnosti vzpostavitve načrtovanega ruskega muzeja v Melju.

minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek
Na mariborskem letališču je o tem spregovoril z županom in ministrom za gospodarski razvoj Zdravkom Počivalškom. “Poskušamo izkoristiti vsako priložnost za krepitev medsebojne trgovine, medsebojnih vlaganj ter različnih kulturnih in zgodovinskih projektov. Danes smo tu na mariborskem letališču govorili o zelo zanimivem projektu slovenske in ruske pošte,” je po srečanju povedal Nikiforov.
Kot so povedali, bi naj šlo za mednarodni dispečerski center za spletno trgovino. “Zato smo se odločili za vzpostavitev skupnega podjetja, s katerim se bomo poskušali skupaj boriti za evropski trg dostave teh pošiljk. Ruska pošta ima svoja letala in iščemo priložnost, da bi lahko ta pristajala tu v Mariboru, kjer bi vzpostavili logistični center, ki bi služil ne le slovenskemu, ampak tudi trgu sosednjih držav,” je pojasnil Nikiforov. K temu pa je dodal, da bi prve dostave lahko izvedli že v nekaj mesecih.

Po Počivalškovih besedah so pogovore o tem začeli pred mesecem dni, na skupnem srečanju z Nikiforovom na mednarodnem ekonomskem forumu v Sankt Peterburgu. “S tem projektom sledimo strahoviti rasti digitalne trgovine. Verjamem, da bomo naši pošti omogočili, da se bo tukaj razvil center digitalne trgovine pri transferju blaga izven Evropske unije v Evropsko unijo. Verjamem, da ima naša pošta ogromno znanja, izkušenj in tudi tehničnih možnosti, da se bo takšen projekt v skupnem podjetju slovenske in ruske pošte tudi realiziral,” je pojasnil Počivalšek.

 

 

2 KOMENTARJEV

  1. To je za pozdraviti,da bodo uredili muzej, da bo to spomin na grozote.Ne smejo pa pozabiti, da bo potrebno urediti tudi okolje tega ruskega muzeja. Turistični kraj kazi okoli muzeja veliko avtomobilov ki so pripravljeni za razgradnjo na Meljskem hribu. Saj ta dejavnost razgradnja avtomobilov na vhodu na turistični kraj sploh ne sodi na Meljski hrib. Le kdo je dal dovoljenje za obratovanje ?Krajani smo se že temu uprli in upam, da bodo to razgradnjo odpravili, oz. preselili to dejavnost ki apsolutno ne odgovarja v to okolje.

  2. Se popolnoma strinjam z g. Ivanom ! Kaj je Meljski hrib industrijska cona za razgradnjo avtomobilov in vlečno službo ? Le kdo izdaja dovoljenja ? Tako kot je že bilo povedano večkrat,da imamo inšpektorje, vendar oni ne delajo ? Če bi delovala inšpekcijska služba se kaj takega nebi nikoli zgodilo. Da bomo krajani pridobili RUSKI MUZEJ je za pozdraviti. In prav takšna dejavnost kot je razgradnja avtomobilov pa res ne spada. Naša Krajevna oz. MČ bo storila vse, da se dejavnosti ki ne spadajo v ta kraj bomo zavzeli strogo stališče, da se odstrani. Na drugi strani pa govorijo na Zavodu za turizem, da imamo prekrasen kraj za razvoj turizma.A li je tako ???

Oddaj komentar