Občinam pobuda za spremembo prostorskega načrta mariborskega letališča

Letališče Edvarda Rusjana Maribor.

Družba SHS Aviation, lastnik družbe Aerodrom Maribor, je na pet občin naslovila pobudo za spremembo prostorskega načrta za razvoj letališča Edvarda Rusjana Maribor. Želijo si, da bodo ustrezni občinski prostorski načrti sprejeti hitreje kot državni in da bodo tako lahko lažje začeli izvajati svoje načrte.

Kot so včeraj sporočili iz družbe s sedežem v Mariboru, so pobudo naslovili na občine Maribor, Hoče-Slivnica, Rače-Fram, Miklavž na Dravskem polju in Starše.

Ob tem so pojasnili, da imajo skladno s svojim poslovnim načrtom, ki ga je Aerodrom Maribor predložil ministrstvu za infrastrukturo za 15-letno najemno pogodbo, dolgoročno in kratkoročno vizijo razvoja letališča. “Iz dokumentacije je jasno razvidno, da se polni razvoj letališča lahko uresniči le s postopkom spremembe državnega prostorskega načrta (DPN), kratkoročne operacije pa se lahko doseže s spremembami občinskih prostorskih načrtov (OPN),” so navedli.

Opozorili so, da sprejemanje državnega prostorskega načrta poteka počasneje, kot je kazalo aprila lani. “Na podlagi te dinamike je realno pričakovati, da se sprejem DPN ne bo zgodil pred koncem leta 2020,” ocenjujejo. “Takšna počasna izvedba potrebnega prostorskega načrta ne ustreza poslovnemu načrtu družbe SHS Aviation. To je razlog, zakaj družba hkrati z dolgoročnim načrtom predlaga tudi kratkoročni načrt, ki ga je mogoče izvajati hitreje s sprejetjem sprememb OPN. S sprejetjem sprememb OPN bi SHS Aviation lahko izvedla kratkoročno vizijo razvoja letališča,” so pojasnili.

S predlogom dveh korakov – kratkoročnega in dolgoročnega izvajanja načrta – bi SHS Aviation po lastnih navedbah lahko izvedla poslovni načrt, ki ga je februarja letos potrdilo ministrstvo za infrastrukturo, ko je bila potrjena ponudba Aerodroma Maribor za 15-letno najemno pogodbo za infrastrukturo mariborskega letališča.

V svoji kratkoročni pobudi so predlagali podaljšanje vzletno-pristajalne steze na 3300 metrov, izgradnjo vozne steze, letalski center za simulacijsko usposabljanje, majhen kompleks hotelskih apartmajev in nekaterih drugih objektov.

V dolgoročni pobudi pa predlagajo podaljšanje vzletno-pristajalne steze na 3500 metrov, izgradnjo parkirne garaže ter tovornega in logističnega centra. Zraven načrtujejo še območje za letališke storitve, povečanje prostorov za hotelske apartmaje, ureditev nakupovalnega in poslovnega središča, območje za razstave in poslovne pisarne ter drugo potrebno infrastrukturo za razvoj letališča.

“Družba SHS Aviation se zaveda izzivov, s katerimi se bo soočala pri širjenju površin za razvoj letališča, prav tako se zaveda tudi dejstva, da je glavni cilj naložbe države v letališče Edvarda Rusjana Maribor omogočiti razvoj v regiji in razumevanje, da bodo v prihodnosti potrebna dodatna zemljišča,” so zapisali.

V naslednjih tednih bodo predstavniki SHS Aviation predstavili vizijo razvoja letališča predstavnikom vseh vključenih občin, vlade, Letalskega centra Maribor in drugim pomembnim deležnikom. “Družba SHS Aviation je prepričana, da predlagani razvojni načrt zelo vpliva na pozitiven gospodarski razvoj, ne samo v občinah, temveč tudi na razvoj celotne regije,” so še zapisali v izjavi za javnost.

Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar