Impol že drugič naj podjetje Podravja

Časopisna hiša Večer  in Štajerska gospodarska zbornica (ŠGZ) sta sinoči v mariborskem hotelu Habakuk razglasila najboljša podjetja podravske regije v preteklem letu. Najboljša med velikimi je že drugič zapored postala slovenskobistriška skupina Impol, bralci Večera pa so letos za naj podjetje izbrali mariborsko družinsko podjetje Mikro+Polo.

Med srednje velikimi podjetji je priznanje na večerni prireditvi, ki se je je tokrat udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor, pripadlo ruškemu kovinarskemu podjetju Mega Metal, med majhnimi družbi Jakl iz Središča ob Dravi, med mikro podjetji pa družbi Galerija Gosposka v lasti mariborskega podjetnika Saše Arsenoviča. Naj zaposlovalec minulega leta je postal kidričevski Talum.

Bistriška skupina Impol je lani le še potrdila, da postaja vse pomembnejši predelovalec aluminija v širši regiji, ki je lani z več kot 2000 zaposlenimi ustvaril 543 milijonov evrov prihodkov in leto sklenil z dobrih 30 milijonov evrov čistega dobička. Njihovi širitveni načrti so zelo ambiciozni, po lanskem prevzemu šibeniškega podjetja TLM namreč v nekaj letih načrtujejo prodajo nad milijardo evrov.

Družinsko podjetje Mikro+Polo je leta 1990 v Mariboru ustanovil Vojko Podgornik, v dvajsetih letih pa je zraslo v največjega slovenskega dobavitelja laboratorijskega pribora, opreme, kemikalij in diagnostike. Leto 2016 so zaključili s 14 milijoni evrov prometa in 350.000 evri čistega dobička, trenutno pa zaposlujejo skoraj 80 ljudi. Prav odnos s slednjimi je za slovenske razmere poseben, saj ti lahko občasno delajo tudi od doma, imajo možnost neomejenega dopusta, v službo lahko pridejo celo s hišnim ljubljenčkom.

Naj zaposlovalec Podravja v letu 2016 je postal kidričevski proizvajalec aluminija Talum. Podjetje v državni lasti je lani ob 1300 zaposlenih ustvarilo okoli 300 milijonov evrov prihodkov, kar je 16 milijonov manj kot leto prej, kljub temu pa jim je uspelo podvojiti dobiček. Družba je v zadnjih treh letih zaposlila okoli 300 novih ljudi, tudi letos so dodatno zaposlovali, enak trend pa napovedujejo tudi v prihodnje.

Razglasitve se je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor. Ta se je zahvalil vsem, ki s svojim delovanjem spodbujajo gospodarstvo v podravski regiji, s čimer so po njegovih besedah pomembno prispevali k okrevanju države in njenemu izhodu iz krize.

Poudaril je, da so prizadevanja za izhod iz krize vedno dolgotrajen in zahteven proces, ki vključuje več akterjev in dejavnikov, ki morajo odgovorno ravnati in med seboj sodelovati. “Zaradi vaših prizadevanj danes lahko z manj strahu in z več optimizma zremo v prihodnost,” je ocenil.

“Menim, da smo gospodarsko okrevali zato, ker ste bili sposobni vaše izdelke in storitve uspešno vključiti v evropski in svetovni trg,” je dejal Pahor.

Socialne partnerje je medtem pozval, naj se zavedajo izjemnosti tega trenutka in ga izkoristijo za dosego socialnih dogovorov in sporazumov, ki bodo omogočili in spodbudili nadaljnje okrevanje in rast našega gospodarstva. “Skupaj moramo doseči dolgoročne spremembe, ki bodo dobre za vse,” je zatrdil.

S projektom Podravsko podjetje leta, ki je letos potekalo drugič, želijo organizatorji predstaviti najuspešnejša podjetja, ki svoj prihodek ustvarjajo na regijski, nacionalni in globalni ravni, ob tem pa tudi spodbuditi podjetniško naravnanost v regiji. Najboljša podjetja z izjemo kategorije po izboru bralcev, je izbrala neodvisna komisija na čelu s predsednikom ŠGZ Romanom Glaserjem, in sicer na podlagi vnaprej določenih objektivnih kriterijev.

Vir: Lokalec.si

 

 

Oddaj komentar