Toti DCA Maribor Tabor danes predstavlja zanimivo knjigo o zgodovinskem pomenu železniške povezave med Hodošem in Holmcem

Slika je simbolična. Vir: Pixabay.com

Danes, v petek, 20. 9. 2024, bodo z začetkom ob 17. uri v Toti DCA Maribor Tabor na Gorkega 34 predstavili knjigo “Železniška povezava med Hodošem in Holmcem”.

Knjigo bo predstavil eden od soavtorjev knjige Marko Košir.

Železniška povezava Maribor–Holmec (Pliberk) in Pragersko–Čakovec–Velika Kaniža (Budimpešta), ki ju je skoraj sočasno zgradila SB (družba Južne železnice), je povezala Koroško s Štajersko in Štajersko s Prlekijo, so zapisali v vabilo na predstavitev knjige in dodali, da je njen pomen precej večji. “Proga je bila namreč povezava med Avstrijo in Italijo (preko prelaza Brenner) na zahodu in povezava Budimpešte z Jadranskim morjem in Trstom, takrat najpomembnejšo avstrijsko jadransko luko, na vzhodu. Tako je bila to povezava z vzhodnim in zahodnim delom avstrijske monarhije,” so razložili.

Vstopnine za prireditev ni, dogodek sofinancira Mestna občina Maribor, organizator pa je Večgeneracijski center Maribor, Društvo VGC Maribor, so.p.

Oddaj komentar