Mariborski vrtci bodo občutno dražji

Slika je simbolična.

Na današnji novinarski konferenci Mestne občine Maribor so napovedali podražitev vrtcev v Mariboru.

“Ena najbolj bolečih stvari, vendar nam ni uspelo biti boljši kot to, zgleda pa seveda slabo, ker cen od 2019 do 2022 nismo zviševali, čeprav so cene rasle. In ta predvidena uskladitev cen deluje višja kot v nekaterih občinah v Sloveniji. Cena samega vrtca bo sicer primerljiva z cenami, ki jih plačujejo drugi državljani,” je mariborski župan Saša Arsenovič komentiral dvig cene vrtcev. Dvignile naj bi se za okoli 38 odstotkov.

Brigita Gajzer Pliberšek, vodja Urada za vzgojo, izobraževanje, znanstveno, socialno varnost in raziskovalno dejavnost, pa je dejala: “Uskladitev je potrebna zaradi rasti stroškov v tem obdobju, in sicer tistih, ki so predmet in element cene programa vrtcev, to so materialni stroški, stroški živil in dela.” Poudarila je, da so se od leta 2019 stroški povišali za 7,6 milijona evrov. Do leta 2022 so vsa povišanja bila pokrita iz proračuna MOM.

“Od lanskega leta do letošnjega se povečujejo za nadaljnje 4,1 milijone in še vedno bo največji del krit iz občinskega proračuna, in sicer v višini 2 milijona. S strani staršev je načrtovano povečanje za 1,6 milijona in strani državnega proračuna za pol milijona,” doda.

 

 

Oddaj komentar