V Univerzitetni knjižnici Maribor dogodek ob 50-letnici izida zbornika Skupaj

VIR: Google view

Letos mineva 50 let od izida zbornika Skupaj, ki so ga leta 1973 s svojimi literarnimi deli ustvarili Andrej Brvar, France Forstnerič, Drago Jančar, Marijan Kramberger in Tone Partljič. Univerzitetna knjižnica Maribor (UKM) bo obletnico obeležila danes s pogovorom s tremi pisatelji, razstavo in projekcijo dokumentarnega filma.

UKM bo 50-letnici mariborske peterice posvetila prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku.

“Šlo je za simbolno skupno dejanje peterice literarnih ustvarjalcev in dobrih prijateljev, ki so menili, da se lahko kvalitetno literarno ustvarja tudi izven slovenskega kulturnega centra, pri čemer pa je nujno preseganje provincializma. Nazorsko, idejno in estetsko je šlo za raznolike ustvarjalce, ki so kljub kritikam, nasprotovanjem in težavam vztrajali in ubrali vsak svojo pot. Dokazali so, da so imeli prav, saj so s svojimi deli in delovanjem zaznamovali desetletja kulturnega dogajanja v Sloveniji vse do danes,” izpostavljajo v knjižnici.

Ustvarjalne poti posameznih avtorjev

Na razstavi Skupaj predstavljajo skupni nastop ter ustvarjalne poti posameznih avtorjev. Na njenem odprtju ob 13. uri bodo gostili tri še živeče člane peterice, Andreja Brvarja, Draga Jančarja in Toneta Partljiča, ki bodo v pogovoru z Ninom Flisarjem spregovorili o svojih druženjih in delovanju.

Sledila bo projekcija dokumentarnega filma Zorana Bilodjeriča Peterica, ki je nastal leta 2012 v okviru Evropske prestolnice kulture. Pred ogledom bo avtorjev sin Jan Bilodjerič podaril originalno verzijo v hrambo Univerzitetni knjižnici Maribor.

Ob tej priložnosti bodo po napovedih izdali tudi razstavni katalog z naslovom Skupaj, v katerem bodo zbrani dokumenti iz arhiva UKM, vezani na zbornik in njegov odmev v javnosti. Pripravila ga je enota za domoznanstvo in posebne zbirke UKM. Razstava bo na ogled do konca marca.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar