VIDEO: Na Gimnaziji in srednji šoli za kemijo in farmacijo Ruše razprava na temo evropske strategije za zdravila

Zavod PIP je na Gimnaziji in srednji šoli za kemijo in farmacijo Ruše organiziral razpravo na temo evropske strategije za zdravila. V razpravi je sodelovala evropska poslanka Ljudmila Novak, pridružile pa so se ji še Lea Levstik, Martina Dolenc in Andreja Štajnmec, ki so profesorice na omenjeni šoli.
Uvod razprave je minil v znamenju odziva EU na COVID-19

Ljudmila Novak je dejala, da na začetku krize z novim koronavirusom nanj nismo bili pripravljeni, prav tako so takrat države ravnale egoistično. »Nato se je hitro pristopilo k iskanju rešitev in menim, da je bila EU sorazmerno učinkovita,« je izpostavila Novakova.

Andreja Štajnmec je dodala, da bomo najbrž na morebitne nove pandemije bolje pripravljeni. »Upam, da se učimo iz izkušenj,« je dejala Štajnmeceva in izrazila upanje, da se bodo sredstva usmerjala v institucije, ki so pomembne v boju proti pandemijam. Martina Dolenc je izpostavila pomen digitalizacije pri razvoju zdravil, saj se strokovnjaki srečujejo z velikim obsegom podatkov, ki jih je treba shraniti in obdelovati. »Farmacevtska stroka se vedno bolj odpira za nove tehnologije,« je še dodala Martina Dolenc.

Lea Levstik je poudarila, da v svojih dijakih vidi velik potencial. »Naši dijaki bodo šli študirat farmacijo ali mikrobiologijo in v prihodnosti bodo gotovo razvijali,« je dejala Levstikova. V nadaljevanju se je razprava osredotočila na uporabo zdravil pri starejših. Udeleženci so omenili, da svojim starejšim sorodnikom ali znancem že pomagajo pri uporabi zdravil.

Osrednje gostje so dodale, da imajo farmacevti v lekarni izjemno odgovorno nalogo pri informiranju uporabnikov in pomembno je, da se že v lekarni ugotovi ali bi se pri določenem uporabniku lahko pojavila težava pri uporabi zdravil, še posebej pri tistih, ki hkrati jemljejo več zdravil. Udeleženci in osrednje gostje so se strinjali, da bi bilo morebiti smiselno patronažne službe okrepiti še s farmacevtom.

Ob koncu razprave so se ponovno oglasili mladi udeleženci, ki v izobraževanju pogrešajo več praktičnega usposabljanja. S tem so se strinjale tudi osrednje goste in izpostavile, da je dobro, da smo del EU, saj nam je s tem omogočeno, da se vključujemo v mednarodne izmenjave in s tem krepimo znanje.

Več v prispevku.

Razprava je bila del serije dogodkov, ki so jih v Zavodu PIP poimenovali »Evropski pikniki« in jih izvajajo v okviru projekta Evropa na našem pragu.

Oddaj komentar