Danes začetek relija Dakar, Mariborčan Simon Marčič ponovno eden od tekmovalcev

Danes se začenja reli Dakar, ki velja za eno najtežjih vzdržljivostnih dirk na svetu. Ponovno bomo lahko navijali za slovenskega predstavnika, saj je na reliju tudi Simon Marčič.

Letos je reli Dakar ponovno v Savdski Arabiji, trajal pa bo vse do 14. januarja. Ali letos Dakar bo ali ne bo, je bilo sicer kar nekaj časa pod vprašajem, a prireditelji so se tako kot na lansko tudi na letošnjo dobro pripravili. V Savdski Arabiji je reli Dakar tokrat tretjič, čeprav ima dirka korenine v Severni Afriki. Vse skupaj se je začelo v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja namreč tam, potem pa je zaradi nestabilnih političnih razmer na tej celini našla zatočišče v Južni Ameriki. Od tam so se selili zaradi trenj med prireditelji in državami, po katerih je dirka tekla. Leta 2020 so tako spet zamenjali prizorišče (in celino), nova domovina relija je tako Savdska Arabija. Letos je reli Dakar razdeljen na 12 etap po krožni poti, saj bosta start in cilj v Džedi.

Marčič lani 36. in 5. v kategoriji voznikov brez spremstva

Mariborčan Simon Marčič je motociklist, ki je na prizorišče letošnjega Dakarja prišel že v zadnjem mesecu prejšnjega leta in se tam vse do danes tudi pripravljal na eno najtežjih dirk na svetu. Dirka je namreč izredno zahtevna, žal se zgodi tudi to, da terja žrtve. Marčič je bil lani 36. in 5. v svoji kategoriji originals, kjer dirkači nimajo pomoči ekip. Letošnji nastop na reliju Dakar pa bo zanj že osmi po vrsti. V zbirki nastopov ima še 50. mesto (8. v konkurenci originals) leta 2020, do cilja je prišel še v letih 2018 in 2016, v letih 2014, 2017 in 2019 pa je moral preizkušnjo končati predčasno.

Lani sta slavila Benavides  in Peterhansel

Lani sta na koncu slavila argentinski motorist Kevin Benavides (Honda) in francoski avtomobilist Stephane Peterhansel (Mini). Za Benavidesa je bil to prvi naslov med motoristi, za Peterhansla pa skupno že 14., osmi med avtomobilisti. Pri slednjih je sicer za njim zaostal njegov veliki tekmec na teh relijih Katarec Naser Al-Atijah (Toyota), tretji je bil nekdanji svetovni prvak v reliju Španec Carlos Sainz (Mini).

Težavnost dirke je izjemna, večina zadovoljnih že s tem, da pridejo do cilja

Večina med udeleženci bo sicer zaradi zahtevnih razmer in težavnosti dirke zadovoljna že, če bodo prišli v cilj brez večjih težav, za zmago po skupno 8375 kilometrih pa se bo morda potegovala le deseterica. Med njimi so v konkurenci motociklistov poleg branilca zmage Benavidesa še izkušeni Avstrijec Matthias Walkner, pa Američan Ricky Brabec, Britanec Sam Sunderland …

Konkurenca avtomobilistov  ponovno močna

V konkurenci avtomobilistov bo seveda spet sodeloval tudi neuničljivi Peterhansel, ki bo lovil skupno 15. zmago na Dakarjih v obeh konkurencah, tokrat pa prvič sodeluje z ekipo Audi in z dirkalnikom s hibridnim pogonom, kakršen naj bi že v nekaj letih postal glavni način pogona tekmovalnih vozil na tem reliju. Močno konkurenco bo imel v izkušenem Špancu Sainzu in Švedu Mattiasu Ekströmu v lastni ekipi Audi, Al-Atijah ostaja glavni adut Toyote, Španec Nani Roma in rekorder po naslovih svetovnega prvaka v reliju Francoz Sebastien Loeb pa bosta prva voznika ekipe Hunter. Peterhansel je sicer osamljen rekorder z zmagami med avtomoblisti na tem reliju, saj je pri osmih njegov najbližji zasledovalec Finec Ari Vatanen s štirimi, med še aktivnimi pa je Sainz pri treh, zadnja je iz leta 2020. Pri motociklistih pa je tudi na prvem mestu Peterhansel s šestimi uspehi, s po petimi pa sledijo njegova rojaka Cyril Neveu in Cyril Despres ter Španec Marc Coma.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar