Predlagali, da se Slovenija odpove preostalim obveznim količinam cepiva Janssen

Vlada se je na današnji dopisni seji seznanila z informacijo o odpovedi še nedobavljenih obveznih količin cepiva Janssen.

Ministrstvo za zdravje bo Evropsko komisijo obvestilo, da se Slovenija odpoveduje še nedobavljenim obveznim količinam cepiva Janssen, ki jih podjetju Janssen Pharmaceutica NV ne bo uspelo dobaviti v letošnjem letu.

Kot so spomnili v sporočilu po seji vlade, je bilo cepljenje s cepivom Janssen začasno ustavljeno konec septembra. Slovenija je do 12. oktobra, ko je ustavila dobave, od proizvajalca Janssen Pharmaceutica NV prejela 230.400 odmerkov cepiva, od katerih je v skladišču še vedno 79.050 odmerkov. V skladu s priporočili in predlogi posvetovalne skupine za cepljenje pa se pričakuje, da se interes za cepljenje s tem cepivom v prihodnje ne bo povečal.

Se bo Slovenija odpovedala cepivu?

Vlada je 21. oktobra odločila, da se preostale dobave cepiva Janssen, ki jih je Slovenija naročila na podlagi skupnega EU javnega naročila in bi predvidoma bile dobavljene v letošnjem letu – gre predvidoma za 612.064 odmerkov cepiva – donira v instrument Covax, pri čemer se jih prednostno usmeri v regijo Afrike.

Glede na stanje zalog cepiva proti covidu-19, predvidene prihodnje dobave drugih registriranih cepiv proti covidu-19 in pričakovano neznatno porabo cepiva Janssen v Sloveniji v prihodnje, se predlaga, da se Slovenija odpove preostalim obveznim količinam, to je 81.953 odmerkom, cepiva Janssen. Ministrstvo za zdravje pa z odločitvijo Slovenije uradno seznani Evropsko komisijo, so še navedli v sporočilu za javnost.

Vlada je na dopisni seji za pol leta, do 30. junija prihodnje leto, podaljšala sofinanciranje osebne varovalne opreme za zaposlene v socialnem varstvu.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar