V Državnem zboru predvidena 15-urna razprava o interpelaciji Kustečeve

Simona Kustec

Za poslance je danes predvidena 15-urna razprava o interpelaciji šolske ministrice Simone Kustec.

Pri strankah, ki so vložile interpelacijo, je je 43 poslancev, kar ne zadostuje za uspešnost

Vložile so jo opozicijske stranke LMŠ, SD, Levica, SAB in nepovezani poslanci. Da bi bila interpelacija uspešna, pa bi moralo zanjo glasovati 46 poslancev, glede na to, da je število poslancev iz vrst vlagateljice 43, se skorajda ne more pričakovati, da bo interpelacija potrjena.

Sedem točk očitkov

Očitki šolski ministrici so strnjeni v sedmih točkah. Med drugim ji očitajo kaos pred začetkom letošnjega šolskega leta, izpostavljajo pa zanemarjanje priprav na šolsko leto v luči epidemioloških razmer in neustrezno komunikacijo s ključnimi deležniki. Ministrstvo je v odgovoru, ki ga je podprla tudi vlada, zavrnilo vse očitke iz interpelacije Kustečeve. Poudarili so, da so bile pred začetkom novega šolskega leta izvedene številne aktivnosti, da bi pouk stekel čim bolj gladko in varno, pri tem pa so tudi aktivno vodili dialog z vsemi deležniki.

DeSUS se bo odločil po razpravi

Kustečevo, ki prihaja iz vrst SMC, bodo podprli v poslanski skupini SMC, ministrica lahko računa tudi na podporo koalicijskih SDS in NSi. Iz poslanske skupine DeSUS so za STA sporočili, da bodo odločitev sprejeli po opravljeni razpravi. Pričakovati pa je, da bodo Kustečevo podprli.

Sedem točk očitkov v interpelaciji

Levica, ena od opozicijskih strank, ki so vložile interpelacijo, je poslala izjavo Mateja T. Vatovca: “Epidemija je v zadnjih dveh letih pustila zareze v šolah po celem svetu, nekje globlje kot drugje, nekje bolj zaceljene kot drugje. V Sloveniji pa ministrica, tako kot vlada na sploh, ni bila sposobna ali ni želela rešiti šol. Zato so navodila prihajala prepozno, šolniki niso bili slišani, kaj šele uslišani, in zato smo doživeli že tri fiaske v zadnjem letu in pol: prvo zapiranje, zmeda ob letošnjem šolskem letu in jezo nekaterih ob uvedbi samotestiranja. Za vse je odgovorna ministrica, njena glavna krivda pa je neaktivnost, nezmožnost in nesposobnost skrbeti za šolsko polje.”

Našteli so tudi vseh sedem točk:
– Opustitev dolžnega ravnanja z neodgovornim zanemarjanjem priprav na šolsko leto 2021/2022 v znanih epidemioloških razmerah;
– Podcenjujoč, izključujoč in ignorantski odnosa do strokovne in zainteresirane javnosti, šolskih sindikatov in civilne družbe ter nesposobnosti usklajevanja epidemioloških ukrepov v sistemu vzgoje in izobraževanja;
– Ponižujoč in nestrokoven odnosa do znanstvenoraziskovalne dejavnosti;
– Zapostavljanje družbenih interesov na področju visokega šolstva in uničevanje internacionalizacije;
– Zanemarjanje področja športa, športnikov in športnih organizacij;
– Neobčutljivost za duševno in telesno zdravje otrok in mladine;
– Škodljiva, nespametna in politično motivirana ukinitev Šole za ravnatelje.

Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar