Zdravstveni delavci: “Čuti se jeza, ki se samo kopiči, in mi smo tisti, nad katerimi se izživljajo.”

Epidemija zadnje leto ljudi postavlja na številne preizkušnje. Vse večja je tudi nestrpnost ljudi. Zdravstveni delavci dnevno dobivajo grožnje, tako preko telefona kot osebno.

“Imamo po 40 klicev, enega za drugim”

Direktor Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Jernej Završnik nam je povedal, da je nestrpnost pacientov velika: “Imamo po 40 klicev, enega za drugim. Želimo si razumevanja, vemo, da kdaj traja dlje časa. Ampak deležni smo velikega verbalnega nasilja.”

Grožnje dobivajo zdravstveni delavci in zdravniki tako osebno kot preko telefona. “Vsem nam je težko. Ne le vam, tudi nam. Imeli smo primer, ko je mama zahtevala, da izdamo potrdilo, da njen otrok v šoli ne potrebuje maske. To so ukrepi za katere vemo, da pomagajo, vemo pa, da ni fajn. Nekateri še vedno dvomijo v koronavirus, drugi v ukrepe, različni smo, zato lahko hitro nastane problem.”

Celo grožnje s smrtjo

Tudi v Zdravniški zbornici Slovenije opažajo vse več nasilja in groženj zdravnikom. Kot so poudarili, ima zdravstveno osebje, enako kot ostali zaposleni, pravico do varnega, stabilnega in urejenega delovnega okolja, zato vse pozivajo k strpnosti. Policijo pa pozivajo, da grožnje preiščejo in zoper storilce, ki zdravnikom grozijo, ustrezno ukrepajo.

Povedali so, da so seznanjeni z različnimi prijavami nasilja, tako kričanjem, ustrahovanjem, celo grožnjami s smrtjo s strani bolnikov oz. svojcev.

“Čuti se jeza, ki se samo kopiči in mi smo tisti, nad katerimi se izživljajo”

Medicinska sestra, sicer zaposlena v mariborskem zdravstvenem domu, nam je dejala, da je stanje vsak teden slabše. Očitkov, da nič ne delajo, so že vajeni, a vse več je groženj in drugih žalitev. “Razumemo, da so ljudje v stiski, da si želijo biti takoj obravnavani, ne delamo na svojo roko, ampak po navodilih. Tudi mi bi z veseljem pomagali vsem, takoj. Pa ne gre. Cele dneve odgovarjamo na klice, emaile, pa je to le del dela, ki ga vsak dan opravljamo.”

“Ni mi vseeno, kljub temu, da že skoraj 10 let delam v zdravstvu. Ampak čuti se jeza, ki se samo kopiči in mi smo tisti nad katerimi se izživljajo. Res si želim, da je tega konec. In verjamite, tudi zdravstveni delavci bomo takrat lažje zadihali,” zaključi sestra, ki se ni želela imensko izpostavljati.

 

 

Oddaj komentar