Pred sejo MOM: Preoblikovanje dveh podjetij, gradnja vrtca, proračunski sklad v pomoč ranljivim ciljnim skupinam

Danes se je pred 27. redno sejo Mestnega sveta MO Maribor odvila Kava z novinarji, na kateri so predstavili vsebino prihajajoče seje.

Prizadevanja, da se Farmadent ne bi prodal

Uvodoma se je župan Saša Arsenovič dotaknil Farmadenta: “Izredno si prizadevamo, da ga ne bi bilo potrebno prodati. Sicer poteka postopek prodaje, ker moramo biti v skladu z zakonom.” Poslance državnega zbora, pred katerimi je vnovično odločanje o noveli Zakona o lekarniški dejavnosti, je prosil za glas razuma, da država ne prisiljuje svojih podjetij v prodajo.

Preoblikovanje dveh podjetij

Na seji bodo obravnavali odloka o preoblikovanju Pogrebnega podjetja Maribor d.d. v Pogrebno podjetje Maribor, javno podjetje, d.o.o. in Odlok o ustanovitvi javnega podjetja Nigrad.

“Mestnemu svetu predlagamo preoblikovanje dveh podjetij. Pogrebno podjetje Maribor je v 100-procentni lasti MOM, Nigrad je skupaj z 11 občinami prav tako v 100-procentni lasti. Maribor ima namreč večinski delež, s tem so izpolnjeni vsi pogoji, da se preoblikujeta v javni podjetji,” je dejal Mitja Senekovič iz Sekretariat za splošne zadeve.

Predstavil je tudi prednosti: “Ni se potrebno ukvarjati z administrativnimi podeljevanji koncesij, ampak se v odloku določi, katero podjetje izvaja določeno delo.”

Na Studencih bo zrasel novi vrtec

V obravnavi bo tudi  Odlok o spremembah in dopolnitvah odloka o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za stanovanjsko območje ob Šarhovi in Kamenškovi ulici. Arsenovič je poudaril, da so vrtci izrednega pomena, sploh pri trenutni pospešeni gradnji: “Načrtujemo uvrstitev vrtca med Kamenškovo in Šarhovo na Studencih. Spreminja se prostorski načrt, ki je bil sprejet v 2009. Namesto poslovnega prostora se na tem mestu načrtuje vrtec.” Tam bo zrasel vrtec s 6 oddelki, kar pomeni, da bo ga lahko obiskovalo več kot 130 otrok.

Nov vrtec načrtujejo tudi v Brezju. Po županovih besedah so že podpisali pogodbo s podjetjem, ki ga bo zgradilo.

Proračunski sklad v pomoč ranljivim ciljnim skupinam

Vodja projektov Izboljšamo Maribor Neva Pipan je dejala: Proračunski sklad, o katerem ste že nekaj slišali, je ideja župana, ki je razumel in v času covida, ko so se situacije začele zaostrovati, potrebno, da najdemo sredstva, ki prej niso bila planirana, in skupaj pripomoremo k temu, da pomagamo tudi ranljivim ciljnim skupinam.”

“Otroci se bojijo prihodnosti”

Na podlagi tega je bil sprejet odlok, ki je v mesecu maju začel veljati. Imenovana je bila tudi skupina, v kateri so bili sodelavci iz različnih panog: “Posledice epidemije se kažejo na porastu socialne anksioznosti, predvsem pri mladih od 12 do 16 let, ki smo jih določili za ciljno skupino. Otroci se bojijo prihodnosti, v osnovnih šolah so strokovne službe ugotovile učne težave, starši so pogosto nemočni.”

Na razpisu je bila izbrana Zveza prijateljev Mladine, program Ti to zmoreš, mentorski program za mladostnike. V program bodo vključevali mladostnike iz vseh osnovnih šol, za vsakega izmed njih bodo pripravili program na podlagi predhodne obravnave. “Mentorji bodo iskali skrite nadarjenosti in jih poskušali ponovno sestaviti,” je med drugim zapisala.

 

 

 

Oddaj komentar