Zamenjava na čelu zavoda za blagovne rezerve, vlada razrešila tudi državnega sekretarja na okoljskem ministrstvu Rožaca

Vir: Vlada RS

Vlada je na dopisni seji Tomija Rumpfa na podlagi njegove odstopne izjave razrešila s položaja direktorja Zavoda RS za blagovne rezerve. Za v.d. direktorja zavoda je imenovala Andreja Kužnerja. Z mesta državnega sekretarja na okoljskem ministrstvu pa je razrešila Roberta Rožaca, so sporočili po seji vlade.

Kot so pojasnili, je Rumpf odstopno izjavo podal 11. novembra. Razrešen bo s 15. novembrom 2021. Zaradi zagotovitve nemotenega delovanja zavoda pa je vlada imenovala v.d. direktorja zavoda. Andrej Kužner, ki bo mandat nastopil s 16. novembrom, bo funkcijo vršilca dolžnosti lahko opravljal do imenovanja novega direktorja, vendar največ leto dni oziroma najdlje do 15. novembra 2022.

Roberta Rožaca je vlada z mesta državnega sekretarja na ministrstvu za okolje in prostor razrešila, ker je zaradi imenovanja za člana uprave Luke Koper podal odstopno izjavo.

Vlada je na dopisni seji sprejela tudi stališče do dodatnega mnenja k predlogu sprememb državnega proračuna za leto 2022. Dodatno mnenje se nanaša na ugotovitev državnega sveta, da je v predlogu sprememb državnega proračuna zanj določen znesek 2.478.036 evrov, ki je nižji od usklajenega.

Vlada pojasnjuje, da so bile v času začetka priprave državnega proračuna okoliščine, povezane z epidemijo covida-19, bistveno drugačne, kot so se dejansko uresničile v septembru. V tem obdobju se je pričakovalo, da covid-19 predvsem zaradi precepljenosti ne bo zahteval velikih naporov pri njegovem obvladovanju, posledično pa tudi ne velikih finančnih sredstev v proračunu države.

Žal pa se pričakovanja glede obvladovanja covida-19 niso uresničila, še več, bolezen se je razširila v obsegu, ki ga ni bilo mogoče načrtovati, so zapisali. Vlada je zato v septembru, torej pri načrtovanju sprememb proračuna države za leto 2022, poizkusila čim več sredstev usmeriti tako v zdravstvo kot tudi v druge ukrepe, povezane z obvladovanjem covida-19, so pojasnili.

“Pri zniževanju sredstev v predlogih finančnih načrtov neposrednih uporabnikov državnega proračuna pa je vlada posebno pozornost namenila temu, da se nikomur ne bi znižalo sredstev pod obseg, ki je določen v sprejetem proračunu države za leto 2022,” so še zagotovili.

Sicer pa se je vlada na dopisni seji opredelila do predlaganih dopolnil k predlogu sprememb državnega proračuna za leto 2022 ter k dopolnjenemu predlogu državnega proračuna za leto 2023. Z izjemo skupno osmih dopolnil, kjer gre za prerazporeditve znotraj ministrstev ali med ministrstvi in jim vlada ne nasprotuje, je predlagana dopolnila zavrnila. Višini skupnih prihodkov in odhodkov ostajata nespremenjeni.

vir: lokalec.si

Oddaj komentar