FOTO in VIDEO: Na Lentu 35. Svečana trgatev Stare trte

Danes se je na Lentu odvila tradicionalna že 35. Svečana trgatev Stare trte. Prvi grozd je odrezala pevka Maja Keuc.

Modra kavčina, najstarejša trta na svetu, letno obrodi ned 35 in 55 kilogramov. Mestni viničar in skrbnik trte Stane Kocutar je dejal: “Včeraj je minilo 34 let odkar so prvič prišli Malečniški bratje, da so prvič obrali trto. Tako se je začela pisati zgodba in vemo, da bo trajala in trajala.”

Saša Arsenovič, gospodar trte, ki je poskusil prvi grozd je dejal: “Grozdje je zrelo, brači lahko začnete” in med drugim povedal: “Najstarejša trta je ena in edina. In zato si zasluži vso pozornost. Vem, da se bodo trti pisali še boljši časi.”

Ana Pavlin, vinska kraljica Slovenije: “Čeprav nas je pozeba močno prestrašila je trta znova pokazala kako trdna in trdoživa je in marsikaterega pridelovalca presenetila s svojim pridelkom. Tudi stara trta.”

Pripravili so tudu spremljevalni program, med drugim je nastopila Maja Keuc, Ana Bezjak in Akademska folklorna skupina Študent in skupina Vudlenderji.

Vse do 14. ure pa so poskrbeli za stojnice, kjer so se predstavili lokalni ponudniki.

Letos so se prvič podali na pot do manj odpadkov

Na prireditvi so bili na voljo eko otoki za ločeno odlaganje vseh odpadkov. Zavod za turizem Maribor je ponudnikom na stojnicah zagotovil omejeno število biorazgradljivih krožnikov, na prireditvi pa ne bo plastičnih kozarcev za enkratno uporabo.

 

Oddaj komentar