FOTO: Slovesnost ob 46. obletnici Univerze v Mariboru

Na Univerzi v Mariboru so se danes z obeleženjem 46. obletnice obstoja spominjali začetkov svojega delovanja sredi sedemdesetih prejšnjega stoletja ter s pogledom v prihodnost orisali strategijo delovanja do 2030. Posebno pozornost so s podelitvijo nagrad in priznanj namenili nagrajencem študentom ter se s podelitvijo naslovov častni doktor ter zaslužni profesor zahvalili posameznikom za izjemen doprinos univerzi.

Zbrano občinstvo v dvorani in pred ekrani je nagovorila prof. dr. Ivanka Popović, rektorica Univerze v Beogradu in članice Izvršnega odbora Združenja evropskih univerz ter velika prijateljica Univerze v Mariboru.

Z njeno podporo sta univerzi plodno sodelovali na področju različnih programov Evropske unije, skupaj podpirali delovanje Podonavske rektorske konference, Rektorske konference Alpe-Jadran in UniAdrion. Rektorica prof. dr. Popović je predsedovala tako prvi, kot tretji konferenci. Nenazadnje jo je njena poudarjena iskrena zavzetost Evropski ideji pripeljali tudi v predsedstvo Evropske rektorske konference EUA, kamor sta jo na pobudo Univerze v Mariboru predlagali Slovenska in Avstrijska rektorska konferenca.

Ob prazniku svoje univerze je zbrane nagovoril tudi rektor prof. dr. Zdravko Kačič: ” Na Univerzi v Mariboru smo v zadnjem obdobju opravili pomembno samorefleksijo in evalvacijo svoje uspešnosti ter sprejeli strateške usmeritve za obdobje 2021–2030. Čas, ki je pred nami razumemo kot pomembno razvojno priložnost, zato smo na univerzi zastavili jasne, ambiciozne, a realne cilje nadaljnjega razvoja, z doseganjem katerih bomo pomembno nadgradili kakovost našega izobraževalnega in raziskovalnega dela ter prenosa znanja v okolje.”

V imenu vseh nagrajencev je strnil misli zahvale akademik Drago Jančar, prejemnik častnega doktorja: ” Pa vendar človek potrebuje tudi sanje in domišljijo, potrebuje naše izmišljene zgodbe, ki izvirajo iz resničnosti, kot je to imenoval Hans Christian Andersen. Med branjem teh izmišljij se človeku odpirajo ne samo estetske pokrajine in lepota sveta, ne samo etična vprašanja o našem ravnanju na tem svetu, ki se od začetkov naše civilizacije niso bistveno spremenila – odpirajo se mu tudi vprašanja o nedoumljivih skrivnostih življenja in narave. In na tej točki smo si znanstveniki in umetniki zelo blizu, eni bolj, drugi manj koristni. Oboji pa vemo, da brez visoko letečih sanj, v katerih se odmikamo od že znanega, raziskanega, povedanega in napisanega, brez drzne domišljije, ki sega v neznano, ne bi bilo sveta, kakršnega poznamo. In ki ga skušamo narediti boljšega.”

Na današnji slovesnosti so podelili nagrade Leona Štuklja za najvidnejše športne uspehe študentov UM, listino za izjemen prispevek k razvoju obštudijskih dejavnosti na UM, listino za pomembne kulturne dosežke študentov UM in listino Naj prostovoljec študent UM. Podelili so tudi častni naslov zaslužni profesor, ki se podeljuje za izredne uspehe in dosežke pri znanstvenoraziskovalnem, izobraževalnem in mentorskem delu ter za razvoju in delovanju fakultete. Na predlog Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru je zaslužni profesor postal prof. dr. Danijel Rebolj.

Podelili so tudi najvišja priznanja, tri častne doktorje, za izjemne in vrhunske dosežke, zasluge za razvoj in delovanje Univerze v Mariboru ter večanje njenega ugleda.

Na predlog Fakultete za zdravstvene vede Univerze v Mariboru je naziv častni doktor prejel prof. dr. Roger Watson, dolgoletni gostujoči profesor, eden od najbolj globalno prepoznanih strokovnjakov in raziskovalcev na področju zdravstvene nege, ki s svojim odličnim delom, strokovnim znanjem, raziskovanjem in dostopnostjo prispeva k prepoznavnosti zdravstvene nege ter Fakultete za zdravstvene vede UM v Evropi in svetu.

Na predlog Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Mariboru je naziv častni doktor prejel prof. dr. Rafiqul Gani za izjemne dosežke in zasluge pri razvoju in delovanju Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Mariboru ter pri večanju njenega ugleda.

Tretji naziv častni doktor je na predlog Filozofske fakultete UM prejel pisatelj in akademik Drago Jančar.

Oddaj komentar