Maribor ima interaktivno karto z aktualnimi podatki o stanju okolja

Interaktivni zemljevid Mestne občine Maribor. Vir: MOM

Skupna služba varstva okolja Skupne občinske uprave Maribor kot idejni vodja projekta je v sodelovanju s partnerji – Nacionalnim laboratorijem za zdravje okolje in hrano, Geološkim zavodom Slovenije in Nacionalnim inštitutom za javno zdravje – pripravila interaktivno spletno karto Maribor – okolje in zdravje.

Na tej karti lahko vsak občan dostopa do aktualnih podatkov o stanju okolja v občini in tudi njeni širši okolici. V karto so vključeni tudi nekateri zdravstveni podatki o prebivalstvu.

Prej so bili podatki razpršeni, zdaj so združeni na eni karti

Karta je objavljena na povezavi okolje.maribor.si/okolje/#karta in jo prvič (zaenkrat še testno) predstavljajo širši javnosti. Številne podatke, tako o okolju kot o zdravju, se sicer redno zbira na občini in v okviru drugih strokovnih institucij, vendar so bili doslej javnosti dostopni in predstavljeni razpršeno, na primer samo na spletnih straneh posameznih institucij.

Enotna točka zbiranja in obdelave podatkov

V letu 2019 je Mestna občina Maribor pristopila k vzpostavitvi informacijskega sistema za spremljanje okoljsko–zdravstvenih podatkov na enem mestu, in v okviru tega je bila karta tudi oblikovana. Skupni sistem je enotna točka zbiranja in obdelave podatkov, ki bo lahko služila tudi za gradnjo napovednih modelov kakovosti okolja, življenja in zdravstvenega stanja prebivalcev. Do sedaj so vzpostavili informacijski sistem za prikaz stanja zunanjega zraka, podzemnih voda in tal ter letnih podatkov o zdravstvenem stanju na območju Mestne občine Maribor.

Oddaj komentar