FOTO: Na Paradi ponosa več kot 4500 obiskovalcev: ‘Uprimo se zatiranju’

FOTO: Monika Zupin

Z Metelkove sta po ljubljanskih ulicah krenila Parada ponosa in Balkanski trans inter marš 2021, ki sta sklepno dejanje letošnjega 15-dnevnega Festivala Parada ponosa.

Junij, mesec ponosa, je Društvo Parada ponosa obeležilo s 13 dogodki. Festival in parada potekata s političnim sporočilom ‘Uprimo se zatiranju’, Balkanski trans inter marš z manifestom, naslovljenim ‘Z ljubeznijo;’.

Tokrat je festival v ospredje postavil zatiranje s strani oblasti in družbe, ki ni uperjeno zgolj proti LGBTIQ+ skupnosti, temveč ogroža vse marginalizirane, manjšinske, na rob družbe odrinjene in izkoriščane skupine. Današnji paradni pohod, sicer poln mavričnih barv in vsesplošnega veselja, je v svojem bistvu upor zatiranju, ki ga ta skupnost doživlja na vsakodnevni, družbeni in sistemski ravni.

Pravice, ki jih je LGBTIQ+ skupnost v veliki meri že prevzela kot samoumevne in nedotakljive, se dandanes znova postavljajo pod vprašaj. Drugi poudarek letošnjega protestnega pohoda je neizbrisen pečat, ki ga je pandemija pustila na LGBTIQ+ osebah in skupnosti. V preteklem letu sta se povečala tako stanovanjska izključenost in brezdomstvo LGBTIQ+ mladih oseb. Pandemija je izrazito negativno vplivala tudi na duševno zdravje mladih in na doživljanje posledic manjšinskega stresa, povečala se je sovražnost do LGBTIQ+ oseb in tematik javnem prostoru ter znotraj institucij.

FOTO: Nika Vidnjevič

Med 9. in 15. uro se je v parku Zvezda odvijalo Paradno mesto, kjer so se predstavili društvo DIH, Zavod TransAkcija, ŠKUC, Društvo Parada ponosa, društvo Kvartir, Zavod Koroška Pride, MKC Maribor, DIC Legebitra, Out in Slovenia, Hiša EU, iniciativaSTIGMA, FVG Pride in Amnesty International.

Sledil je kulturni del programa s koncertom Lovekovski in Maje Pahor, akrobatskim performansom na vrvi Danijele Zajc z naslovom Janez Blond, koncertom hrvaške zasedbe Nipplepeople ter DJ Snupee. Zbrane nagovoril tudi župan Občine Ljubljana, Zoran Jankovič.

Oddaj komentar